Rusya'nın sekiz bölgesinde enerji altyapısını hedef alan insansız hava araçları saldırısı düzenlendi

HakikaT

Global Mod
Global Mod
AFP'nin Belgorod bölgesi valisi Vyacheslav Gladkov'a dayandırdığı haberine göre, Cumartesi gecesi Rusya'nın Smolensk, Moskova, Belgorod, Bryansk, Kursk, Kaluga, Ryazan ve Tula bölgelerinde patlamalar bildirildi. Vali Telegram'da “İki patlayıcının patlaması sonucu özel bir konut alev aldı” diye yazdı ve iki kişinin öldüğünü ekledi.


Daha sonra Gladkov, Novaya Tavolzhanka köyünde Ukrayna bombardımanından kaynaklandığını söylediği bir ölüm ve üç yaralı daha bildirdi. “Sokakta yürüyen hamile bir kadın ağır yaralandı. Gladkov, hastaneye kaldırıldı ve orada hayatını kaybetti” dedi.


Rus yetkililere göre, Smolensk bölgesindeki bir yakıt ve enerji kompleksi Ukrayna insansız hava araçları tarafından hedef alındı. Bölge valisi Vasily Anokhin Telegram ağında “Hava savunması insansız hava araçlarını düşürdü, ancak düşen enkaz sonucunda bir yakıt konteyneri alev aldı” dedi.


Kaluga bölgesi valisi Vladislav Šafza, trafo merkezi yakınındaki altyapıda küçük hasar olduğunu bildirdi. “Elektrik trafo merkezi bölgesinde drone'un patlaması sonucu enerji altyapısında hafif hasar oluştu. Mağdur yok” diye Telegram kanalında yazdı.


Toplamda, Rus ordusu, çoğunlukla Ukrayna'nın yarısından fazlasını gönderdiği Belgorod bölgesinde olmak üzere elliye kadar Ukrayna insansız hava aracının düşürülmesinden bahsediyor; ayrıca Bryansk bölgesinde on insansız hava aracı, Kursk bölgesinde sekiz insansız hava aracı ve diğerleri saldırıya uğradı. Tula, Ryazan ve Moskova bölgelerinde insansız hava araçları düşürüldü.


Ukraynalı bir istihbarat kaynağı Reuters'e, Ukrayna'nın gece boyunca Rus hedeflerine büyük ölçekli bir insansız hava aracı saldırısı düzenlediğini ve askeri sanayi üretimini destekleyen enerji tesislerini hedef aldığını söyledi. Ona göre en az üç elektrik trafo merkezi ve bir yakıt deposu vuruldu.


İki yılı aşkın süredir Rusya'nın saldırganlığıyla karşı karşıya olan Ukrayna, son haftalarda Rusya'ya yönelik saldırılarını yoğunlaştırarak özellikle enerji altyapısını hedef aldı. AFP ajansı, Kiev'in, Rusya'nın Ukrayna topraklarını geniş çaplı bombalamasına misilleme olarak çatışmaları Rusya topraklarına aktarma sözü verdiğini yazdı.



Ukrayna, ABD'nin petrol tesislerine yapılacak saldırılarla ilgili endişelerini görmezden geliyor. Ukrayna, dün gece Rusya genelinde geniş çaplı bir insansız hava aracı saldırısı düzenledi. Lukoil Smolensk petrol deposunda büyük bir patlama meydana geldi. Kiev ayrıca Kaluga, Moskova, Bryansk ve Belgorod Oblastlarını da hedef aldı. https://t.co/K1hLOPNrGn


20 Nisan 2024, 09:05. Gönderi Arşivlendi: 20 Nisan 2024, 11:12.





Örneğin bölgede bir dizi patlamanın duyulduğu 19 Nisan gecesi Rusya'nın Belgorod bölgesi de Ukrayna ordusunun saldırısına uğradı. Rusya, insansız hava araçları ve füzelerin düşürüldüğünü bildirdi, hava savunmasının eylemi sonucu kentte “enkaz yağmuru” gözlemlendi.


19 Nisan gecesi Belgorod kenti ve bölgede bir dizi patlama yaşandı. Hava savunma çalışmaları sonucunda kentte drone ve füzelerin vurulduğu ve “enkaz yağmuru” görüldüğü bildirildi.


Ukrayna insansız hava araçları, patlayıcı üreten bir rafineriye saldırdıkları 8 Nisan'da da aktifti ve üç gün sonra Rusya'daki bir madencilik ve işleme tesisine saldırdılar. Nisan ayının başında Ukrayna sınırına yaklaşık 1.300 kilometre uzaklıktaki iki şehirde bulunan bir petrol rafinerisi ve bir sanayi tesisi drone saldırısının hedefi oldu. Hedeflerden biri Tatar Özerk Cumhuriyeti'nin Yelabuga şehrinde bulunan Shahed insansız hava aracı montaj fabrikasıydı.


Rusya drone üretimini yoğunlaştıracak



Rusya'nın Ukrayna'nın insansız hava aracı saldırılarına karşılık vermek isteyeceği beklenebilir ancak bunun için de üretimi yoğunlaştırması gerekiyor. Rusya Savunma Bakanı Sergei Shoigu, bu nedenle Savunma Bakanlığı bünyesinde insansız hava aracı ve robotik sistemler konusunda uzmanlaşacak bir araştırma ve üretim merkezi kurulacağını duyurdu.


Rusya Savunma Bakanlığı cumartesi günü yaptığı açıklamada, oluşturulan merkezin ileri düzey silahların geliştirilmesi ve üretimiyle ilgilenen çeşitli işletmelerin, laboratuvarların ve tasarım bürolarının bir birliği olacağını söyledi. Cumartesi günü, Rus medyasına göre Shoigu, Moskova Askeri Bölgesi'nin eğitim sahasında insansız hava araçlarının ve hafif silahların geliştirilmesine ilişkin talimatların yerine getirilip getirilmediğini kontrol etti.