İletişimde tartım nedir ?

Umut

New member
İletişimde Tartım: Bir Konu Ne Kadar Ağırsız Olabilir?

Herkese merhaba! Bugün iletişim dünyasının en eğlenceli kavramlarından birine, yani "tartım"a dalacağız. Hani şu kelimelerle oynamanın, anlamları hafifçe eğip bükmenin ve tartışmalara eğlenceli bir şekilde yön vermenin sırrına! Merak etmeyin, sizi kesinlikle sıkmayacağım; tartım dediğimiz şey aslında bir tür ağırsızlık! Evet, doğru duydunuz: Ağırsızlık! Bir bakıma kelimeleri tam doğru bir şekilde, ama tam da eğlenceli bir biçimde kullanmak!

Hadi, şu ciddiyetle karışık tartışmalara bir son verelim ve gelin birlikte tartışmanın "tartımını" keşfedelim!

Tartım Nedir, Ne Değildir?

Tartım, iletişimin o ince noktasıdır; kelimelerin, söylemin ve anlamların yumuşatılmasıdır. O kadar yumuşak ki, insan “Kelimelerim altın, ama bu altın halı gibi!” diyebilir. Tartım, yalnızca doğru kelimeyi kullanmak değil, aynı zamanda doğru tonu, vurguyu, ve... evet, doğru zamanı seçmekle ilgilidir. Aksi takdirde, “Hayatım, bence böyle yapmalısın” cümlesi, her ne kadar çözüm odaklı olsa da, “Sen zaten hep yanlış yapıyorsun” gibi bir tuzağa dönüşebilir!

Şimdi, merak etmeyin! Tartım, sürekli olarak duyduğumuz "yumuşak bir şekilde söyle" komutunun da tam anlamı değil. Çünkü bu, dilin farklı eğilimlerini, esnekliğini ve iletişimin sırlarını anlamakla ilgilidir. Tartım, laf sokmak için kullanabileceğiniz gizli bir "yumuşak yer"dir!

Erkekler ve Çözüm Odaklılık: Stratejiyle “Tartım” Mi?

Erkekler ve tartım meselesi… Ah, ne komik bir ilişki değil mi? Erkekler, çoğu zaman çözüm odaklıdırlar. Yani bir sorunu net bir şekilde görürler ve hemen çözüm bulmaya çalışırlar. Mesela şöyle bir diyalog olabilir:

Kadın: “Bugün çok yoruldum, her şey üst üste geldi.”

Erkek: “Evet, ben de bir hafta önce aynı şeyi yaşadım, ama bir çözüm buldum. Bunu yaparsan, her şey düzelir!”

Kadın, her şeyin düzelmesini istese de, bazen sadece “Evet, haklısın, ama biraz dinlenmek istiyorum” demek ister. İşte tam bu noktada, erkeğin “çözüm” odaklı bakış açısı devreye girer ve tartım gereksizce ortadan kalkar! Çünkü her çözüm önerisi, bazen doğru zamanlama ve tonu yakalamadığında yanlış anlamalara yol açabilir. O yüzden erkeklerin çözüm önerileri, pekala eğlenceli bir şekilde yumuşatılabilir ve tartım bu noktada devreye girebilir!

Kadınlar ve Empatik Yaklaşım: İletişimde Yumuşaklık İle Tartım

Kadınlar… Ah, kadınlar! Sadece empati kurmakla kalmazlar, aynı zamanda duygusal bağları da son derece iyi hissederler. Bu durumda tartım onlar için daha doğal bir şeydir. Mesela, bir erkek ve kadın arasında geçen şu diyaloga bakalım:

Kadın: “Bugün işte biraz zorlandım, patronum çok ağır sözler söyledi.”

Erkek: “O zaman biraz sabırlı olmalısın. Herkes zorlanıyor.”

Kadın: “Ama ben biraz rahatlamak, biraz kendimi iyi hissetmek istiyorum.”

Erkek, elbette çözüm odaklıdır; ama kadın, bu durumu empatik bir şekilde ele alarak çok daha farklı bir yaklaşım sergiler. İşte burada tartım devreye girer: Kadın, hem kendi duygularını yumuşakça ifade eder hem de karşısındaki kişiyi anlamaya çalışır. Tartım, sadece kelimelerin doğru seçilmesi değil; aynı zamanda karşılıklı anlayışın da inşa edilmesidir!

Tartımın Doğal Yolu: Mizahi Bir Yaklaşım!

Şimdi asıl meseleye gelelim: Tartımın mizahi yanına! Herkesin her zaman doğru tonu tutturması gerekmez, bazen sadece gülümsemek, esprili bir şekilde durumu hafifletmek yeterlidir. İşte burada bir örnek:

Erkek: “Bu akşam ne yemek istersin?”

Kadın: “Hımm, her zaman pizza değil mi?”

Erkek: “Ama sen de hep pizza dedikçe, belki başka bir şey yeriz diye düşündüm.”

Kadın: “O zaman pizzayı da tatlandırabilirsin, belki ekstra peynirle?”

Her iki taraf da çözüm arıyor, ancak hem tartım hem de mizahi dil birleştiriliyor! Erkek çözüm öneriyor, kadın ise empatik bir şekilde iletişimi yumuşatarak günü kurtarıyor. Evet, tartımın en basit hali aslında biraz mizah olabilir. Birazcık gülümseme, birazcık espri ve tabii ki doğru kelime seçimi… Hepsi bir arada!

Tartımın Sosyal Medyadaki Yansıması: “Duruş” Nedir?

Günümüzün tartım dünyasında sosyal medya da devreye giriyor. Hani “Yumuşak dil, tatlı tavır” demiştik ya, işte sosyal medya paylaşımları bunun en güzel örneğidir. Birçok kişi, yalnızca kendi fikirlerini dile getirmenin ötesine geçerek, tartımı her satırda hissediyor. Her tweet, her post bir tartım biçimi, kimisi eğlenceli, kimisi ciddi!

Sosyal medyada tartım, “bir anlık duygu değişimi” yaratabilir. Örneğin, “Hayatımda her şey ters gidiyor!” yazmak yerine, “Hadi bakalım, bugün de başımı derde soktum, bakalım neler olacak” demek, iletişimi hem yumuşatır hem de insanların seninle empati kurmasını sağlar.

Hadi Tartışalım! Tartım İle İletişimde Ne Gibi Taktikler Kullanıyorsunuz?

Şimdi, forumda hep birlikte tartışmaya başlayalım! Tartım ile ilgili en sevdiğiniz iletişim taktikleri nedir? Mizah mı? Empati mi? Strateji mi? Ya da en çok hangi anlarda tartım yapmaya ihtiyaç duyduğunuzu düşünüyorsunuz? Hadi, hep birlikte sohbet edelim, bakalım tartım konusunda ne kadar ustalaşmışız!

Unutmayın, kelimeler bazen sadece kelimeler değildir; onlar birer strateji, bazen şaka, bazen ise duygusal bir bağ kurma aracıdır. Şimdi, tartımın eğlenceli dünyasına dalmak için hangi maskeyi takacaksınız?