Afad'In Açılımı Nedir ?

Umut

New member
AFAD'ın Açılımı Nedir?

Türkiye'nin doğal afetler ve acil durumlara karşı koordinasyonunu sağlayan en önemli kurumlardan biri olan AFAD, sıkça merak edilen bir yapıdır. “AFAD’ın açılımı nedir?” sorusu, özellikle afetler sonrası gündeme gelir. Bu makalede, AFAD'ın açılımı başta olmak üzere, kurumun görevleri, yapısı ve vatandaşlar için sunduğu hizmetler detaylı şekilde ele alınacaktır.

AFAD’ın Açılımı Nedir?

AFAD’ın açılımı Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığıdır. Türkiye Cumhuriyeti İçişleri Bakanlığına bağlı olarak faaliyet gösteren AFAD, afetlerin öncesinde, sırasında ve sonrasında koordinasyon ve müdahale görevlerini üstlenen bir kamu kurumudur. 2009 yılında, Sivil Savunma Genel Müdürlüğü, Türkiye Acil Durum Yönetimi Genel Müdürlüğü ve Bayındırlık ve İskan Bakanlığı’nın Afet İşleri Genel Müdürlüğü’nün birleştirilmesiyle kurulmuştur.

AFAD Ne İş Yapar?

AFAD’ın temel görevleri şu şekildedir:

- Afet öncesi hazırlık: Risk haritalarının oluşturulması, afet senaryolarının hazırlanması, eğitim ve tatbikatların düzenlenmesi.

- Afet anında müdahale: Arama kurtarma ekiplerinin yönlendirilmesi, kriz merkezlerinin işletilmesi, can ve mal güvenliğini sağlama faaliyetleri.

- Afet sonrası iyileştirme: Hasar tespiti, geçici barınma hizmetleri, psikososyal destek, kalıcı konut projelerinin uygulanması.

- Toplumun bilinçlendirilmesi: Okullarda ve kurumlarda afet eğitimi verilmesi, vatandaşlara yönelik bilgilendirici kampanyalar düzenlenmesi.

AFAD'ın Görev Alanına Giren Durumlar Nelerdir?

AFAD yalnızca depremlerle ilgilenmez; aşağıdaki durumlar da görev alanına girer:

- Deprem

- Sel ve su baskınları

- Heyelan

- Çığ

- Orman yangınları

- Endüstriyel kazalar

- Kimyasal, biyolojik, radyolojik ve nükleer (KBRN) tehditler

- Göç ve sığınmacı krizleri gibi insani acil durumlar

AFAD Gönüllüsü Nasıl Olunur?

AFAD, vatandaşların afetlerle mücadeleye destek vermesini teşvik eder. Gönüllü olmak isteyen bireyler, [AFAD Gönüllülük Sistemi](https://www.afad.gov.tr/gonullu) üzerinden başvuru yapabilir. Bu sistem sayesinde çeşitli eğitimler alınır, afet durumlarında aktif görev alınabilir.

AFAD Eğitimi Nedir ve Nasıl Alınır?

AFAD, toplumun afet bilincini artırmak amacıyla çeşitli eğitimler sunar. Bunlar:

- Temel Afet Bilinci Eğitimi

- Yangın Eğitimi

- İlk Yardım Eğitimi

- Tahliye Tatbikatları

Eğitimler kamu kurumlarında, okullarda ve online platformlarda ücretsiz olarak verilir. Ayrıca e-Devlet üzerinden de AFAD eğitim programlarına kayıt yapılabilir.

AFAD'ın Yapısı ve Organizasyonu

AFAD, merkezi Ankara’da bulunan bir başkanlık yapısına sahiptir. Ayrıca Türkiye genelinde 81 ilde İl Afet ve Acil Durum Müdürlükleri aracılığıyla faaliyet gösterir. Başkanlık bünyesinde lojistik, eğitim, planlama, izleme, haberleşme ve koordinasyon birimleri bulunur.

AFAD Ne Zaman Kuruldu?

AFAD, 2009 yılında kurulmuştur. 17 Ağustos 1999 Marmara Depremi’nin ardından, afet yönetiminde daha merkezi ve etkili bir yapıya geçiş amacıyla kurulmuştur. 2009 yılında yayımlanan 5902 sayılı yasa ile resmiyet kazanmıştır.

AFAD Tarafından Geliştirilen Mobil Uygulamalar

AFAD, teknolojiyi etkin kullanan bir kurumdur. AFAD Acil adlı mobil uygulama, acil durumlarda kullanıcıların tek tuşla yardım çağrısı yapmasını sağlar. Ayrıca konum bilgisi paylaşımı ve afet anında yapılması gerekenlerle ilgili bilgilendirmeler sunar.

AFAD’ın Finansman Kaynakları Nelerdir?

AFAD’ın bütçesi genel olarak devlet bütçesinden sağlanır. Ayrıca uluslararası fonlar, bağışlar ve özel sektör katkıları da AFAD projelerinde kullanılmaktadır. Kurum, doğal afetlerde uluslararası yardım çağrılarına da yanıt verebilir.

AFAD ile İlgili Sık Sorulan Sorular

AFAD sadece depremle mi ilgileniyor?

Hayır. AFAD, tüm doğal ve insan kaynaklı afetlerle ilgilenir.

AFAD gönüllüsü olmak ücretli mi?

Hayır. Gönüllülük tamamen gönüllülük esasına dayalıdır ve ücretsizdir.

AFAD eğitimi almak zorunlu mu?

Zorunlu değildir ancak vatandaşların afetlere karşı hazırlıklı olması için önerilir.

AFAD çağrı merkezi var mı?

Evet. AFAD’a ulaşmak için 122 Acil Çağrı Merkezi kullanılabilir.

AFAD afetlere ne kadar sürede müdahale eder?

AFAD, olay yerine en kısa sürede ulaşmayı hedefler. Bu süre, afetin büyüklüğüne, yerine ve ulaşım şartlarına göre değişebilir.

AFAD ile İlgili Faydalı Kaynaklar

- [AFAD Resmi Web Sitesi](https://www.afad.gov.tr)

- [AFAD Gönüllülük Platformu](https://www.afad.gov.tr/gonullu)

- [AFAD Eğitim Videoları – YouTube](https://www.youtube.com/user/afadtv)

- [e-Devlet Üzerinden AFAD Eğitim Başvurusu](https://www.turkiye.gov.tr/afad-egitim-basvurusu)

Sonuç

AFAD, Türkiye’nin afetlerle mücadelede en kilit kurumlarından biridir. Açılımı Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı olan bu yapı, hem afet öncesi hem de sonrası süreçte vatandaşların güvenliğini sağlamayı amaçlar. Gönüllülük sistemi, eğitim programları ve teknolojik altyapısı sayesinde her bireyin afetlere karşı bilinçlenmesine katkı sunar. AFAD hakkında bilgi sahibi olmak, hem bireysel hem toplumsal düzeyde büyük bir fark yaratabilir.