2023 Dünya Tüberküloz Günü: Tarihçesi, Teması, Anlamı ve Önlenmesi

ManK

New member


Dünya Tüberküloz Günü tüberküloz (verem) konusunda farkındalık yaratmak, bilinçlendirmek ve bu hastalığı tamamen ortadan kaldırmak için her yıl 24 Mart’ta kutlanıyor. Verem, Mycobacterium tuberculosis bakterisinden kaynaklanır ve vücudun diğer kısımlarını da etkileyebilmesine rağmen öncelikle akciğerleri etkiler. TB, dünya çapında ilk 10 ölüm nedeninden biridir ve Dünya Sağlık Örgütü (WHO), 2030 yılına kadar hastalığı ortadan kaldırma hedefini belirlemiştir.
Tarih
Dr. 1882’de Robert Koch, tüberküloza neden olan bakteriyi, Mycobacterium tuberculosis’i tanımladı. Bu, yüzyıllardır önde gelen ölüm nedenlerinden biri olan hastalıkla mücadelede büyük bir atılımdı. 1982 yılında Uluslararası Tüberküloz ve Akciğer Hastalığına Karşı Birlik (IUATLD) kuruldu. Dünya TB Günü 24 Mart’ta, Koch’un keşfinin 100. yıldönümü münasebetiyle.
Tema
1983 yılında, ilk Dünya TB Günü “Veremi Yen: Şimdi ve Sonsuza Kadar” temasıyla kutlandı. O zamandan beri her yıl, gün, TB’ye karşı küresel mücadelenin belirli bir yönüne odaklanan yeni bir tema etrafında dönüyor. için tema Dünya Tüberküloz Günü 2023 “Evet! TB’yi bitirebiliriz!” tüberküloz salgınıyla mücadele etmek için üst düzey liderliğe, artan yatırıma, yeni DSÖ tavsiyelerinin daha hızlı benimsenmesine, yeniliklerin benimsenmesine, hızlandırılmış eyleme ve çok sektörlü işbirliğine ilham vermeyi ve teşvik etmeyi amaçlamaktadır.
Anlam
Dünya Tüberküloz Günü, dünya nüfusunu hastalığa karşı mücadelede birleştirmek için bir fırsattır. Gün aynı zamanda tüberkülozun önlenmesi ve tedavisinde kaydedilen ilerlemeyi vurgulamak ve hastalıkla savaşmak için daha fazla fon ve araştırmayı savunmak için bir fırsattır.
önleme
✦ Tüberküloz (TB), Mycobacterium tuberculosis’in neden olduğu bulaşıcı bir bakteriyel enfeksiyondur. İşte bu hastalıktan korunmak için alınabilecek önlemlerden bazıları.
✦ Aşılama, TB söz konusu olduğunda en etkili koruyucu önlemdir. Tüberküloza karşı en sık kullanılan aşı Bacillus Calmette-Guerin (BCG) aşısıdır.
✦ Tüberküloz, enfekte bir kişinin öksürmesi, konuşması veya hapşırması sırasında hava yoluyla yayılan bulaşıcı bir hastalıktır.
✦ İyi hijyen uygulayın ve özellikle halka açık yerlerde bulunduktan sonra ellerinizi düzenli olarak sabun ve suyla yıkayın.
✦ Sağlıklı beslenme ve düzenli egzersiz, enfeksiyonla savaşmanıza yardımcı olacak bağışıklık sisteminizi güçlendirebilir.
✦ Enfekte bir kişiyle temasa geçerseniz veya tüberküloz belirtileri gösterirseniz, mutlaka test yaptırın.