Üvey babanın tecavüzü davasında mahkeme yasayı ihlal etti, şart çok hafif bir ceza

HakikaT

Global Mod
Global Mod
illüstrasyon resmi
| fotoğraf: MAFRA





İtiraz edilen karar Yüksek Mahkeme tarafından bozulamaz, ancak kararı benzer davalarda gelecekteki yargı kararlarını etkileyebilir. Yüksek Mahkeme sözcüsü Gabriela Tomíčková bugünkü kapalı oturumun sonucu hakkında bilgi verdi.


Reşit olmayan bir kız çocuğunu haftada beş defaya kadar seks yapmaya zorlayan üvey baba davasındaki karar, medyada yayımlanmasının ardından eleştiri ve protestolara yol açtı. Sözcüye göre Yüksek Mahkeme, İstinaf Mahkemesi'nin tek taraflı ve tamamen yetersiz yargılaması sonucunda, diğer hususların yanı sıra cezanın türü ve miktarını belirleme kriterlerinin de yanlış uygulandığını tespit etti.


Tomíčková, “Yüksek Mahkeme'ye göre, verilen şartlı hapis cezası makul olmayan derecede hafif bir cezadır ve mağdurun özellikle savunmasız konumunu ve işlenen suçun onun hayatı üzerindeki etkilerini yeterince yansıtmamaktadır” dedi.


Dava, tecavüz ve çocuk pornografisi üretmekten suçlu bulunan bir adamla ilgili. Üvey baba, küçük kızı yakın ilişki sırasında filme aldı ve ardından neredeyse bir buçuk yıl boyunca onu haftada beş kez seks yapmaya zorladı.


Vyškov'daki Bölge Mahkemesi önünde suçunu kabul etti, bu nedenle Brno'daki Bölge Mahkemesi yalnızca cezayı inceledi. Başlangıçta verilen üç yıllık hapis cezasını beş yıl süreyle erteledi.


Karar kesindir. Yüksek Savcı Igor Stříž, yasanın kendisine Yüksek Mahkeme'ye itiraz etme olanağı vermediğini söyledi. Adalet Bakanı Pavel Blažek (ODS), yasanın ihlali nedeniyle şikayette bulundu ve bu şikayet aynı zamanda Yüksek Mahkeme tarafından da ele alınıyor. Ancak mevcut usuli durumda, kararı iptal edemez; nihai beyanı yalnızca akademik nitelikte olacaktır.