U-19 T20 Dünya Kupası’nı kazanan teknik direktör Nooshin al Khadeer, küçükler kriketindeki kızlar eskiden sistemden kaybolurdu, şimdi bir yol haritası

QasiM

Global Mod
Global Mod
Hindistan’ın eski off-spinner’ı için hayat tam bir daire çizdi Nooshin al Khadir yakın zamanda Güney Afrika’nın ilk ICC U-19 Kadınlar Dünya Kupası’nı kaldırdığı zaman. Hindistan’ın üst düzey kadın takımının ilk Dünya Kupası finalini oynadığı yerdeydi. Nisan 2005’te Avustralya tarafından geride bırakılan takımın bir parçası olarak, U-19 galibiyeti onun için skorları aşağı yukarı eşitledi.
Bir röportajdan alıntılar…
Şafali Verma 2005’te Güney Afrika’da Dünya Kupası finalini kaybetmeniz hakkında onunla yaptığınız konuşmadan bahsettiniz…
Ona bu araziyle bir bağlantımız olduğunu söyledim (Potchefstroom, finalin yeri). 2005’te bu alanda Yeni Zelanda’yı yendik. Ona evde bir ICC kupasını bekleyen pek çok kadın kriket oyuncusu olduğunu söyledim. Bu bir tane alma şansın. Duygusal bir andı.

Hindistan-u-19-kadın2-pti

(PTI fotoğrafı)
2005’te ilk Dünya Kupası finalini oynadığınız zamana kıyasla genç kriketçilerde gördüğünüz en büyük fark nedir?
U-19 kriket oynadığımız zamana kıyasla, bu kızlar oyunun nasıl oynandığının çok daha fazla farkındalar. Bu takımı Bölgesel Kriket Akademileri (ZCA) ile bir araya getirdiğimizde, bu U-19 kızlarının gerçekten Ranji Kupasını izlediğini gördüm. Çok maç izliyorlar ve oyuncuların stratejilerini analiz ediyorlar. Birbirlerine çok danışırlar. Bizim neslimiz büyük ölçüde becerilere bağlıydı, ancak bu neslin oyun farkındalığını teşvik etmesi gerekiyor.
Kadınlar Premier Ligi’nin (WPL) başlaması yaklaşırken bu zaferin önemini biraz açabilir misiniz?
Hindistan’ın üst düzey kadın takımı, yaklaşık 20 yıllık bir süre boyunca üç Dünya Kupası finali (2005, 2017 ve 2020’de T20 finali) oynamayı başardı, ancak engeli aşamadı. Neyin peşinde olduğumuz konusunda herkesin bir fikri vardı. İnsanlar nasıl hazırlıklı olmadığımızdan ve baskıyla başa çıkmaya alışık olmadığımızdan bahsetti. Yorum yapmak daha kolay ama çözüm üzerinde çalışmak çok zor. Rollerin netliği gereklidir. U-19 kızlarıyla bunun üzerinde çalıştık.

Nooshinians

(Koç Nooshin al Khadeer – IANS fotoğrafı)
Bu galibiyet, WPL’nin yaklaşık bir ay içinde başlamasıyla iyi bir zamanda geldi. Kadınlar kriketine geçmeden önce herkes bir kupa kazanmaktan bahsediyordu. Yani bu U-19 galibiyeti tam da bunu yaptı. Adım adım bir planla sonuçlandı. Hindistan’da kadın kriket takımı eskiden tamamen kıdemli takımla ilgiliydi. Junior kriket yolculuğunda birçok oyuncu sistemden kayboldu. Bu bir daha olmayacak.
Ebeveynlerin kızlarını kariyer olarak kriket yapmaya teşvik etmesi veya buna izin vermesi konusunda kültürel bir değişim görüyor musunuz?
Hindistan’ın Lord’s’ta Dünya Kupası finalini oynadığı 2017 yılına kadar gittiğini söylemek isterim. Ebeveynler daha sonra kadın kriketindeki potansiyeli gördüler ve kızlarının kriket oynamaya devam etmeleri için desteklediler.
Bu başarı ülkede açıkça coşku uyandırdı. Bu kızları toprakta tutmak ne kadar önemli?
Onlara sadece U-19 kriket olduğunu söyleyip duruyoruz. Kıdemli krikette henüz kupa kazanmadık. Neeraj Chopra (cirit atmada 2021 Olimpiyat altın madalyası sahibi) bile finalden önce ve sonra kızlarla etkileşim kurarken köklerinizi unutmadığınızı vurguladı. Mithali Raj ve Jhulan Goswami gibi efsaneler, onlara başarısızlıkla baş etmenin kolay, ancak başarıyla başa çıkmanın çok zor olduğuna dikkat çekti.

Hindistan-u-19-kadınlar

(Takım tarafından tebrik edilir BCCI – IANS fotoğrafı)
Erkekler kriketiyle zaman karşılaştırması durdu mu?
Zaten durdular. Bunun için BCCI ve Jay Shah’a (BCCI Sekreteri) tam not vermek istiyorum. İmkanlar ve teşhir açısından bir fark yoktur. ZCA’ları alıyoruz, Ulusal Kriket Akademisi (NCA) proaktif oldu. BCCI, erkeklerde olduğu gibi U-19 kızları için bile ikili seriler ve dörtgen seriler düzenlemektedir. Tıpkı erkek oyuncular gibi kızlar da en iyi konaklamayı alıyor. BCCI, kadın kriket oyuncularına sözleşme teklif etti ve kadın kriket oyuncularına eşit ücret verdi. Ve sonra WPL’nin tanıtılması sadece başka bir kilometre taşıdır. Ve tüm bu büyüme beş yıl içinde oldu.
Önceki nesil kadın kriket oyuncuları, erkek kriket oyuncularının isimlerini rol model olarak aldı. Bu değişti mi?
Bence bu değişti. Şimdi bir kıza rol modelini sorarsanız, önce Harmanpreet Kaur, Smriti Mandhana ve Deepti Sharma isimlerini alacaktır.
WPL’nin gelişiyle birlikte kadın kriketinin birçok avantajı var. Dikkat etmemiz gereken tek şey nedir?
Sadece karı saymak istiyorum. En büyük kazanç, uluslararası yıldızlarla omuz omuza duran Hintli yerli kriketçiler olacaktır. Ondan çok şey öğrenebilirler ve eyaletleri için oynamaya geri döndüklerinde bunu kriket oyuncularına aktarabilirler.