Trump, ABD'nin yeterince katkı sağlamayan NATO ülkelerini korumayacağını söyledi

HakikaT

Global Mod
Global Mod
Hatta böyle bir durumda Rusya'yı teşvik edeceğini bile söyledi ve istediğini yaptı. Bu, CNN televizyon sunucusu tarafından bildiriliyor ve Trump'ın seçilmesi halinde Kuzey Atlantik Antlaşması Örgütü'nün kolektif savunmaya ilişkin temel hükümlerini tamamlamayacağının şaşırtıcı bir gerçek olduğunu ilan ediyor. Buna karşılık Beyaz Saray, Trump'ın sözlerini iğrenç ve tembel olarak nitelendirdi.


Yetmiş yedi yaşındaki eski cumhurbaşkanı, arkadaşlarına büyük bir ülkenin başkanıyla yaptığı toplantıyı hatırladı ve cumhurbaşkanı ona şunu sordu: Ödemediğimizde ve Rusya bize saldırdığında bizi koruyacak mısın? Buna göre Trump şu cevabı verdi: Hayır, korumayacağım. Aslında, Sty'nin savunma için dünyaya para ödemek zorunda olduğu gerçeğini göz önünde bulundurarak onları cesaretlendirir ve tüm üstlerinizin alkışları altında ne isterseniz söylerdim.



Trump: Büyük bir ülkenin başkanlarından biri ayağa kalktı ve şöyle dedi: Peki efendim, ödeme yapmazsak ve Rusya'nın saldırısına uğrarsak bizi koruyacak mısınız? Dedim ki.. Hayır seni korumayacağım. Aslında onları ne isterlerse yapmaya teşvik ederim. https://t.co/2RPVDFZIXy


10 Kasım 2024, 22:17 pspvek arşivlendi: 11 Kasım 2024, 07:20





Trump'ın bahsettiği olayın ne zaman gerçekleştiğini veya hangi ülkeden bahsettiğini belirtmedi. Ancak Avrupa Komiseri Thierry Breton, Ocak ayında, 2020 yılında Davos'ta düzenlenen Dünya Ekonomik Forumu'nda Trump'ın Avrupa Komisyonu'ndan Ursula von der Leyen'e, Avrupa'nın bir dış müdahale durumunda ABD'nin yardımına güvenemeyeceğini söylediğini hatırlattı. saldırı.


Breton'un aktardığına göre, Avrupa saldırıya uğrarsa asla yardımına gelemeyeceğimizi anlamalısınız, dedi.


Çek evliliği mümkün olmazdı



Bl dm, Trump'ın mevcut sözlerini sert bir şekilde kınadı. İktidardaki rejimi en yakın müttefiklerimizin ülkelerini işgal etmeye teşvik etmek iğrenç ve tembelliktir ve Amerika'nın ulusal güvenliğini, küresel istikrarını ve ekonomimizi tehdit etmektedir. Böylece, Kasım ayında yapılacak başkanlık seçimlerinde büyük olasılıkla Trump'la yeniden karşı karşıya gelecek olan Başkan Joe Biden'ın, kurtlara seslenmek ve çılgın kaosu desteklemekten ziyade Amerika'nın güvenlik çıkarlarıyla ilgileneceğinin imasını yaptı.


Trump, başkan olduğu 2017 ve 2021 yıllarında NATO'nun işleyişini eleştirmiş ve ABD'yi ittifaktan ayrılmakla tehdit etmişti. Bu nedenle Tvrd, ülkeye gayri safi yurtiçi hasılasının (GSYİH) en az yüzde ikisini savunmaya harcama taahhüdünü yerine getirmesi yönünde baskı yaptı.


İttifakın en zayıf üyelerinden biri olan Çek Cumhuriyeti bile bu seviyeye uzun süre ulaşamadı. Polonya'nın bütçesi yıla GSYİH'nın yüzde 1,5'i oranında savunma harcamasıyla başladı; Savunma Bakanlığı'na göre bu yıl, yıllardır ilk kez GSYİH'nın yüzde ikisine ulaşması bekleniyor.


Reuters'e göre Trump'ın yeniden başkan olma ihtimalinin gerçek olması nedeniyle Avrupa'da bu milyarder ve politikacının ABD'nin ittifakla olan bağlarını tehdit edebileceği yönünde korkular var. Biden ve Trump'ın, Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik saldırganlığı konusunda farklı bir tavır sergiledikleri, Ukrayna'da gerilimi düşürme çağrısında bulunduğu ve ABD'nin saldırıya uğrayan Doğu Avrupa ülkesini desteklemek için ne kadar para verdiğini defalarca sorguladığı biliniyor.


Rusya'nın Kasım 2022'de Ukrayna'yı işgal etmesinden bu yana, ABD'nin Kiev'e yaptığı yardım kabaca 75 milyar dolara (K1,8 trilyon) ulaştı ve diğer NATO ülkeleri ile diğer ortak ülkeler 100 milyar doların (K2,3 trilyon) üzerinde bir araya getirdi. NATO üyesi ülkeler arasında ABD açık ara savunma açısından mutlak anlamda en önde yer alıyor ve GSYİH açısından da kazananlar arasında yer alıyor. Dünya Bankası'na göre 2022 yılı için evlilikleri GSYİH'nın yüzde 3,5'ini oluşturuyordu.