Spor beni asi olmaktan alıkoydu: Boxer L Sarita Devi | Boks haberleri

QasiM

Global Mod
Global Mod

AMİNGAON (Assam): “Militanlardan etkilenerek isyana yöneldim ve onlar için silah taşıdım ama spor beni değiştirdi ve ülkemin şanı için çalışmaya motive etti”, şampiyon boksör Laishram Sarita Devi Salı dedi.
Burada devam eden Y20 zirvesinde konuşan Devi, memleketi Manipur’da 90’ların başında zirve yaptığı sırada isyanın dehşetini hatırladı ve onu bir isyancı olmaktan sadece sporun alıkoyduğunu söyledi.
“Küçük bir köyde yaşıyordum ve 12-13 yaşlarındayken her gün militanları görüyordum. Evde her gün 50 kadar isyancı ziyarete geliyordu. Silahlarını gördüm ve onlar gibi olmak istedim. İsyana yöneldim. ,” diye eklediler.
Eski dünya hafif boks şampiyon, isyancılar için bir yerden başka bir yere silah naklettiğini ve yeraltı aşırılık yanlılarından etkilendiğini itiraf etti.
“Onlar gibi olmayı hayal ederdim ve silahlarla oynamayı severdim. Sporla ne yapacağım hakkında hiçbir fikrim yoktu ve sporun bana ve ülkeme isim ve şöhret getirebileceğini bile bilmiyordum. İsyanı sporla ayakta tuttum. ,” o ekledi.
Boksör, bir gün Devi’nin erkek kardeşinin isyancı olmak istediği için onu dövdüğünü ve bu olayın ardından hayatını değiştirdiğini söyledi.
“Spor yapmaya başladım ve ilk kez 2001’de Hindistan’ı temsil ettim. Asya Boks Şampiyonası Bangkok’ta ve gümüş madalya kazandı. Çin’in altın madalyayı almasını, milli marşlarının çalınmasını ve herkesin saygı duymasını izledim. İşte o zaman duygulandım” diye ekledi.
Devi daha sonra altını kazanarak ve ödül töreninde Hindistan milli marşının çalınmasını sağlayarak Hindistan’a zafer getirmeye kararlıydı.
“Bundan sonra çok çalıştım ve 2001’den 2020’ye kadar bazı maçlarda madalyalar kazandım. Ülkem için oynamaya devam ettim. Spor beni değiştirdi. Aynı değişikliği ülkemin gençliğinde de görmek istiyorum.” o ekledi.
Sağlık üzerinde olumlu etkisi olduğu için okullarda sporun gençler için zorunlu hale getirilmesini savundu.
Uyuşturucu kullanımına değinen Devi, “Bugün çocuklar uyuşturucu kullanıyor ve bu benim eyaletimde büyük bir sorun. Sporla değiştirilebilirler. Bu çocuklar da sporla millete zafer getirebilir.”
Spor otoritelerine gençleri spor yapmaya teşvik etmeleri için çağrıda bulunan boksör, Manipur ve Hindistan’ın diğer eyaletlerinde uyuşturucu tehdidi nedeniyle çok sayıda gencin hayatını kaybettiğine dikkat çekti.