Milano: juventusYeni yıla zorlu bir başlangıç, Cuma günü felakete kaydı. İtalyan Futbol Federasyonu demirledi Seri a devler, dengelerini yapay olarak artırmak için transferleri kullandıkları için 15 puan.
FIGC’den yapılan açıklamada, puan cezasının bu sezon uygulanacağı, gelecek sezon Şampiyonlar Ligi’ne katılma şansı ciddi tehlikede olan Juventus’a büyük bir darbe indirildi.
Juventus, İtalya’nın en iyi uçuşunda ilk dört sıranın 15’i olan sadece 22 puanla üçüncülükten onunculuğa geriledi.
Avrupa’nın en iyi – ve en zengin – kulüp rekabetini kaçırmak, kulübün geçen sezon kırmızıda yaklaşık 239 milyon avro olan hesaplarına bir başka darbe olacaktır.
Juve’nin şu anki sportif direktörü Federico Cherubini’ye de 16 ay uzaklaştırma cezası verildi, bu da Juve’nin İtalyan Olimpiyat Komitesi’ne başvuracaklarını söylediği bir diğer ağır ceza.
Kulübün eski liderliği de FIGC’den, eski başkan Andrea Agnelli ve eski CEO Maurizio Arrivabene için iki yıl ve şimdi Tottenham Hotspur’da olan eski spor direktörü Fabio Paratici için 30 ay dahil olmak üzere uzun süreli askıya almalar aldı.
FIGC ayrıca, eski başkan yardımcısı ve oyun ikonu Pavel Nedved için sekiz ay da dahil olmak üzere askıya almaların İtalya dışında uluslararası yönetim organlarının yargı yetkisine kadar uzatılmasını istediğini söyledi. UEFA ve FIFA.
Serie A tarafları Sampdoria ve Empoli de dahil olmak üzere olası FIGC yaptırımlarıyla karşı karşıya kalan diğer sekiz kulübün tümü, Juve’nin hukuk ekibinin “açık bir adaletsizlik” olarak adlandırdığı bir şey aklandı.
Kulüpler arasında çok az para alışverişinin yapıldığı veya hiç yapılmadığı bir dizi oyuncu değişiminden sermaye kazançlarını (amortisman ve amortisman hariç alım ve satış değerleri arasındaki pozitif fark) kullanmakla suçlandılar.
Miralem Pjanic’in Katalonya’ya ve Arthur Melo’nun diğer tarafa gitmesiyle, 2020’de Juve ile Barcelona arasında çok alıntı yapılan bir anlaşma vardı.
Arthur’un 72 milyon avro ve Pjanic’in 60 milyon avro değerinde olduğu, her iki kulübün de doğrudan bilançolarına ayırabileceği miktarlar, satın alma maliyetleri bir oyuncunun sözleşmesinin süresine yayılabilir.
Juve, kulüp tarihindeki en yüksek ikinci değer olan Pjanic’ten 43 milyon euro sermaye kazancı kaydetti.
Juve puanlarını kesme kararı, FIGC’nin geçen yıl Juve ve Serie A liderleri Napoli de dahil olmak üzere diğer birçok kulübün beraat etmesiyle sona eren bir davayı yeniden açmasıyla geldi.
Torino’daki savcılar tarafından Juve’nin mali durumuyla ilgili yürütülen ayrı bir cezai soruşturmadan elde edilen yeni kanıtları takip ediyor.
Juve, kendilerinin ve kulübün eski yönetim kurulu üyelerinin sahte muhasebe iddiasıyla suç duyurusunda bulunup bulunmayacağını Mart ayındaki bir ön duruşmadan sonra öğrenecek.
Agnelli ve Juve yönetim kurulunun geri kalanı, cezai soruşturmanın baskısı üzerine Kasım ayında istifa etti ve bu hafta başında Gianluca Ferrero başkanlığındaki yeni bir yönetim kurulu atandı.
Yeni yönetim kurulu, Juve’nin hesaplarının 30 Haziran 2025’te onaylanması için hissedarlar toplantısına kadar görevde kalacak.
Agnelli’nin ayrılışı, bir dizi kupa üreten ve Juventus’u bir dönem Avrupa’nın en iyi takımlarından biri haline getiren, ancak kargaşayla sonuçlanan 12 yıllık bir saltanatı sona erdirdi.
Geçen ay UEFA, Juventus’un onları yanıltıp yönlendirmediğine ve mali durumlarıyla ilgili kuralları çiğneyip çiğnemediğine dair resmi bir soruşturma başlattığını söyledi.