Poush Parbon ve Bengal’in pithe puli, patishapta sevgisinden | Nagpur Haberleri

HakikaT

Global Mod
Global Mod


NAGPUR: Makar Sankranti ve til gud ile şehir şenlik havasına bürünürken, Bangladeşli hanelerin mutfaklarından farklı türden geleneksel lezzetlerin kokuları süzülüyor. Bangladeş halkı için ‘İtmeli Parbonsayısız porsiyon olmadan tamamlanmış sayılmaz pide puli ve patishapta.
Pithe puli, pirinç unu veya maidadan yapılan, ağzınızda eriyen etli köftelerdir. Hindistan cevizi rendesi ile doldurulan köfteler hurma veya nolen hurma şekerine bulanarak koyulaştırılmış sütte pişirilir. Patishapta ise hindistancevizi ve jaggery ile doldurulmuş bir kreptir. ‘Poush Parbon’ sırasındaki bir başka popüler yemek, lezzetli bir kheer veya şeker kamışı sosuyla servis edilen, dosa benzeri ince bir krep olan soru chakli’dir. Gürer ödertaze hasat edilmiş pirinç ve koyulaştırılmış sütte pişirilmiş hurma veya hurma şekeri ile yapılan, tatil sezonunda büyük talep gören bir başka Bengal lezzetidir.
Bu tarifler bugün hala hazırlanmakta ve beğenilmekle birlikte, bugün Nagpur’da ‘Poush Parbon’ ile ilişkilendirilen diğer birçok egzotik Bengal lezzetini bulmak zordur. Bengal topluluğundaki birçok kişi, efsaneye göre Lord Krishna’nın favorisi olan, ağız sulandıran bir ‘gokul pithe’ çeşidini sevgiyle hatırlıyor. Aynı şekilde chikui pithe ve bibikhana pithe (Bengal pastası) da tarih sayfalarına girmiş diyorlar.
Divyendu Luha12 ayda 13 bayram anlamına gelen ‘baro mase tero parbon’ diyen yatırım danışmanı Bengal’in bayram sevgisini tatlı bir dille özetliyor. Söz, Bengal’in zengin sosyo-dini ve kültürel mirasının altını çiziyor. “Babamın atalara söylediği tarpanı (ilahileri) ve annemle büyükannemin Lokkhi Thakur’a ilk kez sunulan pithe puli, bora (çeşitli sebzelerin kızartması) ve diğer lezzetleri hazırlamakla meşgul oldukları mutfaktan yayılan kokuyu hala hatırlıyorum ( Tanrıça Laxmi) ve ardından güneşin altında oturan herkes tarafından tadına bakıldı,” diye hatırladı Luha.
Polis genel müdürü olarak emekli olan eski polis komiseri PKB Chakraborty, tatlıya olan düşkünlüğünü ortaya çıkarmak için pithe puli ve dudh (süt) puli’yi sevdiğini, ancak patishapta’nın tüm zamanların favorisi olduğunu söyledi.
MOIL’in eski direktörü Dipankar Shome, ‘Poush Parbon’dan söz edilmesinin onu sadece hafızasından getirdiğini söyledi. “Memleketimiz Medinapur’da bir yıldır beklediğimiz fuar her yıl düzenleniyordu. Taze hasat edilmiş pirinç eve getirilirdi,” dedi Shome.
Ünlü doktor Dr. Shantanu Sengupta ve insan hakları aktivisti Arup Mukherjee için pithe puli bir incelikten çok daha fazlası. Onları çocukluk anılarına bağlayan bir bağdır. Bu Bengal tatlılarının egzotik tadını iki oğluna tanıtmaya hevesli olan Dr. Sengupta, “Bu lezzetlerin evde hazırlanabilmesi için toplu olarak Kolkata’dan jaggery tedarik ediyoruz” diyor. Ayrıca şeker kamışı sağlık ve bağışıklık için şekerden çok daha iyidir” dedi.
Mukherjee, bu lezzetlerin Bengal edebiyatında da bahsedildiğini söyledi. “Birçok yazar, hikayelerindeki karakterlerin bu ikramlarla nasıl bağlantılı olduğunu anlattı. Mukherjee, “İlginç bir şekilde, bazıları Batı ve Doğu olmak üzere iki Bengallinin tariflerindeki ince farklılıkların yanı sıra lezzetlerini de vurguladı” dedi.
Ev hanımı ve gelecek vadeden gıda işi sahibi Runa Choudhury, sezon boyunca dudh puli, patishapta, rosbhora ve kheer patishapta siparişleriyle dolup taştığını söyledi. “Zaman kısıtlaması nedeniyle soru chakli’yi menüden çıkarmak zorunda kaldım. Zaten günün her saati çalışıyorum, ”dedi Choudhury.
Dr. GMCH’nin adli tıp departmanı başkanı Anindya Mukherjee, karısı Nilanjana ve annesi Jharna’nın evde pithe puli yapmak için şimdiden hazırlıklara başlamasından çok memnun.