Ordu Mesudiye nasıl bir yer ?

Efe

New member
Ordu Mesudiye: Karadeniz'in Gizli Cevheri

Ordu’nun Mesudiye ilçesi, pek çok kişi için pek bilinmeyen, ancak keşfetmeye değer bir yer olarak karşımıza çıkıyor. Doğası, tarihi ve sakin yaşamıyla dikkat çeken bu bölge, ziyaretçilerine hem huzurlu bir yaşam hem de benzersiz bir doğal güzellik sunuyor. Benim de Mesudiye’ye olan ilgim, bir arkadaşımın bu bölgedeki köy hayatından bahsetmesiyle başlamıştı. O günden sonra, bölgeyi daha yakından tanımak istedim. Bu yazıda, Mesudiye’yi farklı açılardan ele alıp, bölgenin kimliğini ve sunduğu fırsatları daha derinlemesine inceleyeceğim.

Mesudiye'nin Doğası ve Coğrafyası

Ordu ilinin güneydoğusunda yer alan Mesudiye, Karadeniz Bölgesi'nin tipik yeşil ve dağlık yapısını barındıran bir ilçedir. İlçenin yüzölçümü yaklaşık 1.045 km² olup, denize kıyısı bulunmayan bu bölge, yüksek dağlar ve geniş ormanlarla çevrilidir. Bu coğrafi yapısı sayesinde, Mesudiye, doğa yürüyüşleri, kampçılık ve dağcılık gibi açık hava aktivitelerini sevenler için bir cennet olarak öne çıkmaktadır.

Mesudiye’nin en bilinen doğal zenginliklerinden biri olan Göller Bölgesi, bölgenin el değmemiş doğasını gözler önüne seriyor. Burada, her mevsim farklı bir manzara ortaya çıkar. Yazın yemyeşil ormanlar arasında yapılan yürüyüşler, kışın ise karla kaplı dağlar ve göller, doğa severler için mükemmel bir kaçış noktası sunuyor. Özellikle Göller Bölgesi ve çevresi, fotoğrafçılar için de vazgeçilmez bir alan oluşturuyor.

Ekonomik Durum ve Tarım

Mesudiye’nin ekonomisi büyük ölçüde tarıma dayalıdır. Bu bölge, Karadeniz’in tipik tarım faaliyetlerine paralel olarak fındık üretimiyle tanınır. Ordu, Türkiye’nin fındık üretiminde önemli bir yere sahiptir ve Mesudiye de bu üretim zincirinin içinde yer almaktadır. 2023 verilerine göre, Ordu’nun fındık üretimi Türkiye’nin toplam fındık üretiminin yüzde 30’unu oluşturuyor ve Mesudiye, bu üretimin önemli bir payına sahiptir.

Bunun dışında, Mesudiye’de hayvancılık ve tarıma dayalı diğer faaliyetler de önemli bir yer tutar. İlçede, özellikle süt üretimi ve et üretimi yapılan işletmeler bulunmaktadır. Ancak, bu geleneksel tarım ve hayvancılık faaliyetlerinin yanında, son yıllarda bölgeye yönelik turizm faaliyetlerinin arttığı gözlemleniyor. Bu da yerel ekonomiye katkı sağlayan önemli bir gelişme.

Sosyal Hayat ve Yaşam Tarzı

Mesudiye’nin sosyal yapısı, geleneksel Türk köy hayatını sürdüren, sakin ve huzurlu bir toplumu barındırmaktadır. Bu bölge, nüfus açısından yoğun olmasa da, kırsal yaşamı sevenler için ideal bir yerleşim alanıdır. Ancak, Mesudiye’deki yaşam, aynı zamanda şehre yakın olmanın getirdiği avantajlardan da yararlanmaktadır. Ordu il merkezine yaklaşık 60 kilometre uzaklıkta bulunan Mesudiye, şehre yakın olması nedeniyle ulaşım açısından da avantajlıdır. Bu durum, hem sosyal hem de ekonomik açıdan Mesudiye’yi cazip bir yer kılmaktadır.

Bölgedeki yaşam tarzı, şehir hayatından uzaklaşmak isteyenler için büyük bir çekicilik taşır. Birçok insan, burada sakin bir yaşam sürerken, sosyal ilişkiler daha samimi ve içtendir. Kadınların, köydeki sosyal etkinliklerde daha fazla yer aldığı ve birbirleriyle ilişkilerini güçlü tutmaya çalıştığı bir toplumsal yapıya sahip olması, yerel yaşamı daha anlamlı kılmaktadır. Erkeklerin ise genellikle daha çok tarım ve hayvancılıkla ilgilenmesi, geleneksel iş bölümlerinin devam ettiğini göstermektedir.

Kadınlar ve Erkekler Arasındaki Sosyal Roller

Mesudiye’nin sosyal yapısında, erkeklerin pratik ve çözüm odaklı yaklaşımları ile kadınların daha sosyal ve duygusal etkilere odaklanan bakış açıları belirgin şekilde ayrılmaktadır. Erkekler, tarım ve hayvancılık gibi işlerle meşgul olurken, kadınlar genellikle ev işleri, çocuk bakımı ve yerel toplumsal etkinliklerde daha aktif rol alırlar. Ancak, zamanla bu toplumsal rollerin değişmeye başladığı görülmektedir. Özellikle kadınların eğitim seviyelerinin artması ve iş gücüne katılımlarının artması, toplumsal yapının dönüşümüne katkı sağlamaktadır.

Kadınlar, son yıllarda daha fazla toplumsal faaliyetlerde yer almakta, el sanatları, turizm ve gıda üretimi gibi alanlarda da girişimci bir rol üstlenmektedirler. Erkekler ise, tarımda modern tekniklere adapte olarak, daha verimli üretim yapmaya yönelik çözüm odaklı yaklaşımlar geliştirmektedir.

Eğitim ve Altyapı: Değişen Yüz

Mesudiye’nin eğitim altyapısı, gelişen köy okulları ve ilçe merkezindeki okullarla güçlenmektedir. Ancak, kırsal bölgelerdeki okullarda hâlâ bazı eksiklikler bulunmakta. Eğitim olanaklarının kısıtlı olduğu yerleşim yerlerinde, gençlerin büyük şehirlerdeki üniversitelere gitme eğilimi artmaktadır. Bu durum, köydeki genç nüfusun yerinden edilmesine yol açarken, köy hayatının daha yaşanabilir ve dinamik hale gelmesi için eğitimdeki iyileştirmelerin önemini vurgulamaktadır.

Sonuç: Keşfetmeye Değer Bir Bölge

Sonuç olarak, Ordu’nun Mesudiye ilçesi, doğası, ekonomisi ve sosyal yapısıyla keşfedilmeye değer bir yer. Burası, geleneksel yaşamı sürdürürken, aynı zamanda değişime ayak uyduran ve dinamik bir bölge haline gelmiştir. Mesudiye, doğa ile iç içe bir yaşam arayanlar için mükemmel bir tercih olabilir. Ancak, bölgenin daha fazla gelişebilmesi için eğitim, altyapı ve genç nüfusun yerel yaşamla entegrasyonunun güçlendirilmesi gerekmektedir.

Sizce, köyde yaşayan insanların şehirle olan bağlantıları, bölgenin gelişimi için nasıl bir rol oynuyor? Eğitim, altyapı ve sosyal yapıdaki değişimler, Mesudiye gibi yerlerde nasıl bir dönüşüme yol açabilir?