Bhubaneswar/Koraput:
Eyalet hükümeti Perşembe günü, Koraput bölgesindeki Jeypore’deki Vikram Deb Otonom Koleji’ne (VDAC) üniversite statüsü vereceğini duyurdu. Karar, Başbakan Naveen Patnaik’in Cuma gününden itibaren iki günlük platin yıldönümü kutlamalarını başlatan enstitüyü baş konuk olarak ziyaretinden bir gün önce geldi.
Yüksek öğretim departmanı tarafından yapılan bir duyuru, Odisha gazetesinde yer alan duyuru tarihi itibariyle yeni üniversitenin Vikram Deb Üniversitesi (VDU) olarak tanımlanacağını belirtti.
Tüm bunlar olurken, Koraput’taki VDAC ve aynı bölgedeki diğer kolejler ile Malkangiri, Rayagada ve Nabarangpur bölgelerindekiler Berhampur Üniversitesi’ne (BU) bağlandı. Resmi kaynaklara göre “Artık tüm bu kolejler VDU kapsamına girecek”.
Naveen, karardan duyduğu memnuniyeti dile getirerek, “Koraputlu aydınların ve öğrencilerin uzun süredir devam eden talepleri artık yerine getirildi. Hareket, Koraput, Rayagada, Malkangiri ve Nabarangpur bölgelerindeki binlerce öğrenciye yardımcı olacak. Naveen bir basın açıklamasında, Güney Odisha’da yüksek öğrenimde bir kilometre taşı olacak” dedi.
VDAC’ın platin yıl dönümü kutlaması düzenleme komitesinin başkanı olan Jeypore MLA Tara Prasad Bahinipatim şunları söyledi: “Talebimizi karşıladığı için CM’ye minnettarız. Jeypore’daki bir üniversite, Koraput’un akademik faaliyetlerini güçlendirecek ve başından beri BU’ya güvenen öğrencilere büyük ölçüde yardımcı olacaktır.”
15 dönüme yayılan kolej, 1 Temmuz 1947’de kuruldu. Adını, kolejin kurulması için arazi ve bina bağışlayan eski Jeypore Zamindari kralı Vikram Deb Verma’dan almıştır. Enstitü, 4.000 kişilik bir öğrenci gücüne sahiptir ve sanat, bilim ve ticaret alanlarında 16 lisansüstü program ve 17 lisans programı sunmaktadır.
Bu arada Koraput Polisi, Başbakan’ın Cuma günü VDAC’a yaptığı ziyarette herhangi bir istenmeyen olayı önlemek için kapsamlı düzenlemeler yaptı. Jeypore’a giren araçlar aranırken en az 20 müfreze polis konuşlandırıldı. “Şu anda durum kontrol altında. Koraput SP Avinab Sonkar, sivil polis memurları yarını yakından takip etmek için enstitünün içine ve çevresine konuşlandırıldı.
CM, program sırasında Cuma günü program sırasında okul hatırasını ve Koraput turizmiyle ilgili özel bir posta zarfını açar. Ayrıca Jeypore’daki Jagannath Sagar’ın geliştirilmesi için özel bir paket ve kendi kendine yardım grupları için mali destek duyurması bekleniyor.