BHOPAL: Pierre Beauchamp önümüzdeki ay Hindistan Ulusal Tüfek Derneği’nin yüksek performans direktörü olarak bir yıl görev yapacak (NRAI). Buradaki MP Eyalet Atıcılık Akademisi’ndeki ISSF Dünya Kupası, kendi topraklarındaki ilk göreviydi ve ev sahibi sadece bir altın madalya kazandığı için Kanadalı hayal kırıklığına uğramadı, elemeden finale ilerlemesinden oldukça memnun.
Kahire’deki son Dünya Kupası ile karşılaştırıldığında, Hindistan’ın eleme puanından podyum bitirmeye dönüşümü yüzde 34 arttı. Kahire’de yüzde 50’ydi, Bhopal’da yüzde 84’e çıktı.
Bunlar, Beauchamp’ın son bir yıldır üzerinde çalıştığı rakamlar ancak eski buz hokeyi oyuncusu için yeni bir şey değil.
Bir McGill Üniversitesi koçu veya spor bilimcisi ve Kanada Olimpiyat Birliği, Uluslararası Olimpiyat Komitesi, PGA Turu ve daha birçok şirkette yüksek performans direktörü olarak yaptığı çalışmaların tümü büyük ölçüde veri analitiğine dayanmaktadır.
Bu onun tanıdığı bir şey Hint çekimi2024 Paris Olimpiyatları öncesinde daha iyi kararlar alma çabasıyla.
Beuchamp, Timesofindia.com ile yaptığı bu röportajda, Ama daha yeni başlıyor, dedi.
V. Hindistan’ın yüksek performanslı direktörü olarak sizin için ilk dünya kupası eviniz. Nasıl gitti?
Bence çok iyi gitti. Gerçeklerden biri, podyumlara çıkmaya odaklanmış olmamız. Kahire’de podyuma çıkma oranı açısından yüzde 50 oranındaydık ve burada yüzde 84 oldu. Yani bu bir gelişmeydi. Antrenörler bu hafta ve geçen hafta kampta sporcuları Finallere hazırlamak için iyi bir iş çıkardılar.
S. Hindistan’a geldiğinizde burada izlenen sistem ve yapı hakkında görüşünüz neydi?
Neye bulaştığımı biliyordum, daha önce burada çalıştım. Yüksek performanslı bir programda, genellikle her spor için yüksek performanslı bir departmanda 30 kişi bulunur. Burada sıfırdan başladık. Yani bu zorlaştırıyor. (NRAI Başkanı) Raninder Singh ile bir ekip olarak çalışıyorum. Antrenörler ve sporcularla işbirliği içinde birçok yeni fikir ve müdahaleyi uygulamaya çalışıyoruz. Yakında önümüzdeki aylarda bölümümüzü kuracağız.
Bununla ilgili daha fazla şey paylaşabilir misiniz?
Veri yönetimini derinlemesine incelemek ve verileri antrenörler ve sporcular için kullanılabilir bilgilere dönüştürmek istiyoruz.
Veri yönetimi, en azından Hindistan’daki kayıtlar için daha önce bakılmayan veya çok ciddiye alınmayan bir alandır…
Her yerde rakamlara bakıyorum. Veri analitiği ve bunun kuruluş için karar vermeyi nasıl destekleyebileceği ile yakından ilgileniyorum. Bazen verilere dayalı kararlar verdiğinizde ve sporcular ve antrenörlerle konuştuğunuzda daha iyi kararlar alırsınız. Ancak verileriniz yoksa doğru değerlendirmeler yapmanız zordur. Bu yüzden veri yönetimi kısmı çok önemlidir. O yüzden ciddiye alıyoruz.
Buz hokeyi ve golf geçmişinden geliyorsunuz. Bize bunun hakkında daha fazla bilgi verebilir misiniz ve burada çekim yapmanıza nasıl yardımcı oluyor?
Oyun prensipleri buz hokeyi ve çim hokeyinde aynıdır. Puanlama şanslarını ve bu şansların kalitesini önemsiyoruz. Savunma – savunma pozisyonuna ve her atışta izin verdiğiniz alana bakmak.
Bunu burada nasıl ilişkilendirirsiniz?
Takım sporları ile bireysel sporlar farklıdır. Kuzey Amerika’da profesyonel golf, PGA Tour ve Canadian Professional Tour ve milli takımda çalıştım. Golfte rutinlerle ilgili kavramlar, atışta kullandığımızla aynıdır. Golfte şut döngüsü rutininin kalitesini araştırıyorum ve şutta da aynı kavramları kullanıyoruz. Bu yüzden kendi araştırmamı fotoğrafa uyguluyorum. Bunu 2011’de Londra Olimpiyatları ve ardından Rio için Heena Sidhu ile yaptım. Londra sonrası – Londra ve Rio arasında Abhinav Bindra ile de biraz yaptım. Ve kavramlar golfe çok benziyor.
Abhinav çok nazikti. Bazı sporcularımıza mentorluk yapmak için gönüllü oldu. Halihazırda Abhinav’ı ziyaret etmeleri için bazı sporcular gönderdik ve o onlarla konuşuyor, onlarla vakit geçiriyor ve Abhinav’dan organizasyonda kendime bir performans danışmanı olarak ve daha fazla mentorluk yapmasını isteyeceğiz. Rudrankksh (Patil) ona bir günlüğüne akıl hocalığı yaptı.
Bahsettiğiniz “kavramlar” kısmını biraz daha açabilir misiniz?
Çekim öncesi aşamasını, uygulama aşamasını, üretim aşamasını, yükleme aşamasını analiz edersiniz. Bu aşamalarda yer alan zamanlara bakarsınız ve sonra nefes döngüsüne bakarsınız ve tetiklenme zamanına bakarsınız. Tüm bunları bir araya getirirsiniz ve kişiselleştirilmiş bir atış döngüsü raporu alırsınız. Bu, antrenörler ve sporcular için bir plan görevi görür.
S. Yüzde 50 ve yüzde 84 veri analizinden bahsettiniz. Diğer ülkelerle karşılaştırırsanız, Hindistan nerede?
Pekala, durumsal hale geliyor çünkü (Bhopal’da) iç saha avantajımız vardı, bu nedenle (bu nedenle) %84 biraz yüksek olabilir. Sanki bir sonraki (etkinliğimiz) Bakü’de olacak ve (biz) buna bakıp dönüşüm oranlarımızın ne olduğunu göreceğiz. Tüm spor dallarındaki dönüştürme faktörü, kaç sporcunun finallere kalifiye olduğu ve kaç kişinin podyumda bitirdiği temel alınarak hesaplanır. Yani hangi spor olursa olsun aynı dönüşüm faktörlerini yapıyoruz.
S. İş profilinizin en büyük parçası, madalyasız iki Oyundan sonra Hindistan’ı tekrar Olimpiyat podyumuna çıkarmak mı?
Çok boyutlu bir plana ihtiyacımız var. Podyuma çıkmak için teknik, taktik, fiziksel, zihinsel ve duygusal parametrelere ihtiyacımız var. Tüm bu verilerden veri topluyoruz.
S. Bu rolde zihinsel kondisyon koçu olarak da görev yapıyor musunuz?
Hayır, spor psikoloğu olarak çalışmıyorum. NRAI ile çalışan dört tane var ve onlar av tüfeği, tabanca, tüfek vb.
S. Çekim yaparken ne tür verilere bakıyorsunuz?
Müsabakadaki atış döngüsü için, tetiklemeye göre değişip değişmediği uygulama aşamasıdır. Yani normalde 14 saniyeyseler ve yaklaşık 10,8 saniye 10,9 saniyeleri varsa ve bu onların imzası olan en iyi çekim zamanıysa, 10 saniye, 8 saniyede ateş edebilecekleri diğer zamanlara bakın. Neden bu çekimlerde acele ettiler? O zaman nefes alma modellerine ve kalp atış hızına bakmalısın ve biz bunu rekabet içinde değil saha dışında yapıyoruz. Tüm bunları ölçmek için fizyolojik bir yazılım geliştirdim. Bu nedenle, en iyi tetikleme için her sporcu için atış döngüsü imzasının tam olarak ne olduğunu biliyoruz.
S. Okçulukta bir kalp atış hızı monitörü vardır. Rekabetçi atışlara alabileceğimiz bir şey mi?
Kalp atış hızı monitörü iyidir, ancak yalnızca kalp atış hızınızı gösterir. Daha birçok parametremiz var. Sadece kalp atış hızını değil, aynı zamanda nefes almayı, cilt sıcaklığını ve kas gerginliğini de yapıyoruz. Kalp atış hızı değişkenliği de dahil olmak üzere hepsini ölçebiliriz.
S. Bu daha önce Kızılderili silahlı saldırılarında yapıldı mı?
Evet, Heena ve Abhinav ile yaptım. Ama takım olarak değil.
S. Bu nasıl yardımcı olur?
Bir şampiyon zihniyeti oluşturmanın faktörlerinden biri, gerilimi, stresi ve baskıyı kendi kendine düzenleme yeteneğidir. Sporculara bu araçları vererek, bunu nasıl yapacaklarına dair farkındalıklarını artırıyoruz. Bunu beş adımda yapıyoruz. Önce neler olup bittiğini değerlendiriyoruz, sonra biraz eğitim yapıyoruz, sonra antrenman yapıyoruz, sonra onları baskı simülasyonuna sokuyoruz ve sonra süreci değerlendiriyoruz.
S. Son 6-7 gün içinde birçok toplantınız oldu. Bir maç sırasında bunun ne anlama geldiğini bize söyleyebilir misiniz?
Antrenör toplantılarımız oluyor, spor bilimi toplantılarımız oluyor, sporcu-antrenör görüşmelerimiz oluyor. Ne kadar çok toplantınız olursa, o kadar çok iletişiminiz olur. Bizim bakış açımızdan, iletişimi olabildiğince çok farklı şekilde geliştirmemiz gerekiyor.
S. Burada kurmaya çalıştığınız yapının, geçmişte genç Hintli tetikçilerin bir sonraki adımı atamaması nedeniyle eksik olduğuna inanıyor musunuz?
Bizim uygulamaya çalıştığımız yüksek performanslı yapı, tüm yüksek performanslı organizasyonların uyguladığı yapıdır. Sadece sıfırdan başlıyoruz. Birçok ülkede hali hazırda yüksek performanslı programlarımız var ve bunlar 30 kişilik bölümler olacak. Şu anda iki kişiyiz ve büyüyoruz — ben ve Raninder Singh.
S. Atıcılık kulübüne üye olmamak, spora yeni bir bakış atmaya yardımcı olmuyor mu?
Bazen. Kendi sporunuzda çalışırken, kendi bilişsel önyargılarınızı da getirirsiniz. Öğrenme zihniyetiyle geldiğiniz için, sonunda çok daha fazla şey öğreniyorsunuz. Ama her şeyi bildiğinizi düşünüyorsanız, o zaman sabit bir zihniyetiniz vardır ve öğrenemezsiniz.
S. Tüm bunlar, bir plan veya belki de bir sporcu ile ilgili nihai karar vermede nasıl yardımcı olur?
Kalp atış hızı değişkenliği analizimiz var, fizyolojik analizimiz, sağlıklı yaşam analizimiz, oyuncu profillerimiz var, antrenman analizimiz, müsabaka analizimiz, tıbbi, güç ve kondisyon analizimiz, beslenme analizimiz var. Bu nedenle, tüm bu verileri entegre etmek için bir veri yönetim sistemine ihtiyacınız var, böylece algoritmalara bakabilir, tahminler ve içgörüler yapabilir ve bir kuruluş olarak daha iyi kararlar alabiliriz.