Merkez üniversitelerde, HTE’lerde ve IIM’lerde 11.000’den fazla fakülte pozisyonu boş: Milli Eğitim Bakanlığı

ManK

New member
Yeni Delhi: Milli Eğitim Bakanlığı’nın (MEB) istatistiklerine göre, ülke genelinde merkez üniversitelerde, HTE’lerde ve IIM’lerde 11.000’den fazla boş fakülte pozisyonu bulunmaktadır. Veriler, Birlik Eğitim Bakanı Dharmendra Pradhan tarafından Lok Sabha’da yazılı bir yanıtla paylaşıldı.
45 merkez üniversitesinde 18.956 adet profesör, doçent ve yardımcı doçent kadrosunun toplam 6.180’i boştur.
Aynı şekilde içinde Hint Teknoloji Enstitüleri (IIT’ler), yaptırım uygulanan 11.170 kadronun toplam 4.502’si boş.
İçinde Hint yönetim enstitüleri (IIM’ler), 1.566 fakülte pozisyonundan 493 kadro boş.
“Boş kontenjanların oluşturulması ve doldurulması sürekli bir süreçtir. Merkez üniversiteleri, ilgili merkezi yasalara göre kurulmuş özerk kuruluşlardır. İşe alma prosedürleri, kendi yasal organları tarafından yasalarına, tüzüklerine, kurallarına ve UGC düzenlemelerine veya yönergelerine uygun olarak formüle edilir.” Pradhan dedi.
Bakan ayrıca, tüm yüksek öğretim kurumlarına (HEI’lere) boş kadroları görev modunda doldurmaları talimatını verdiğini söyledi.
Bakanlık, “Görev modundaki boş pozisyonları doldurmak için tüm IHO’lara yazmanın yanı sıra, bakanlık aylık bir izleme mekanizması kurdu” dedi.
Merkez Üniversiteler ve IIM’lerdeki açık kontenjanların 961’i SC kategorisine, 578’i ST kategorisine ve 1.657’si OBC kontenjanına ayrılmıştır. EWS ve PWD kategorisi için ayrılan boş pozisyonlar sırasıyla 643 ve 301’dir.
” Merkezi Eğitim Kurumları (Öğretmen Kadrolarında Ayrılma) Kanunu, 9 Temmuz 2019 tarihinde üniversiteyi bir birim olarak ele alarak ders programlarının hazırlanmasını sağlamak üzere çıkarılmıştır. Ayrıca kanunen programda belirtilenler ve kanunda belirtilen diğer bazı istisnalar dışında tüm yükseköğretim kurumlarında rezervasyon uygulanmaktadır.
Pradhan, “Bu yasaya göre, merkezi eğitim kurumlarındaki öğretmenlerin doğrudan alımındaki tüm kadrolar için çekince konulmuştur. Bu yasanın yürürlüğe girmesinden sonra, ayrılan hiçbir kadro iptal edilemez.” dedi.
Ülkede 23 HTE bulunurken, HTE sayısı 20’dir.