Maoistlerin babasını öldürmesinden yıllar sonra, kabile kızı Kızıl Bölge’de hizmet etmek için doktor olarak geri döner | Nagpur Haberleri

HakikaT

Global Mod
Global Mod

HEMALKASA: Naxalites HSC sınavından bir gün önce babasını vurup öldürdüğünde sadece 17 yaşındaydı. Bir beyin tümöründen kurtuldu ve maddi olarak mücadele etti, ancak mücadelesine Baba Amte’nin öğütlerinden ilham alarak devam etti. Mumbai ve Pune’un ışıltılılarını gördükten sonra, bir şehirde rahat bir yaşam düşüncesi bu kabile kızının aklından hiç geçmedi.
Zorla evlilik, hayatını topluma adama kararlılığını da zayıflatamadı. Aslında dört yıl önce Doktor Bharati 39 yaşındaki Bogami, Beed’den taşınan Dr. Satish Tirankar’da bir hayat ve iş arkadaşı buldu. Bhamragad tehsil içinde Gadchiroli komşu.
Doktor çift iş başında Maraknar Aarawada Birinci Basamak Sağlık Merkezi (PHC) altında yedi köyden oluşan alt merkez. bu ASB kendi yetki alanında 52 köy var, ancak bazı alt merkezlerde doktor bulunmadığından, çift bu köylerden ek hasta akışı da alıyor.
Sıtma Gadchiroli’de endemiktir ve en çok Bharmagad köyleri etkilenmiştir. Bölge, her yıl eyaletteki en yüksek sıtma vakalarını bildiriyor. Madia kabilesine mensup Dr. Bharati, “Yılan ve akrep ısırıkları, kabileler arasındaki rutin sağlık şikayetlerine katkıda bulunuyor” dedi.
Bhamragad’daki Laheri köyünün bir sakini olan Dr. Bharati 2011’de Pune’daki BSDT Ayurveda Mahavidyalaya’dan BAMS sonrası stajını tamamladıktan hemen sonra eve döndü.
“Etapalli ve Bhamragad tehsils’de iki ashramshala’nın bakımıyla görevlendirildim. 2015 yılında Tehsil’deki tüm Zilla Parishad okullarına yerleştirildim” dedi.
Daha sonra yolları ve telekom bağlantıları kötü olan Maraknar alt merkezine katıldı. Dr. Satish, çiftin 5 yaşındaki oğluyla birlikte 7 gün 24 saat çalıştığı alt merkezden sorumlu. “Geçen yıl babam vefat ettiğinde, yan merkezde kalması gerekti. Diğer zamanlarda da birlikte ayrılamayız” dedi.
Alt merkez 18.000’den fazla nüfusu barındırabilir ve en az iki sağlık görevlisine daha ihtiyaç duyar. Dr Satish, “Daha fazla el arıyordum, ancak sağlık görevlileri işin içinde değil” dedi.
Hastaları hastalıklara karşı taramak, onları Nagpur veya Chandrapur’daki yakındaki üçüncü basamak bakım merkezlerine yönlendirmek, kamplar düzenlemek ve operasyonları planlamak, zamanlamasını asla takip etmeyen günlük OPD’yi yönetmenin yanı sıra çiftin görevlerinden bazılarıdır.
“İnsanlar çok uzaklardan yürüyerek geliyor. 09:00 – 12:00 OPD zamanlamasından sonra ortaya çıkarlarsa iade edemeyiz. Dr Bharati, Katranghatta köylüleri sabah 5’te meşalelerle yaya olarak BSB’ye ulaşmaya başlıyor” dedi.
Neden memleketinde çalışmaya karar verdiği sorulduğunda Dr Bharati, “Herkes şehirde yaşamak isterken kim köylerde çalışacak. Topluluğumun bana ihtiyacı var. 10 üye doktor olursa kimse tedavisiz kalmayacak” dedi.
Doktor olma hedefi, sarpanch ve kongre üyesi olan babası Malu Kopa Bogumi’nin 2002’de zamansız ölümüyle sınandı. “Baba Amte beni teselli etti ve ‘Geçmişten ders al ve yoluna devam et’ dedi. Babamın ölümünün ertesi günü sınava girdim ve topluma hizmet edebildim. Mutlu ve tatmin olmuş hissediyoruz. Cemaat kadınlarına eğitim almalarını söylüyorum” dedi.
İç huzuru aramak Dr. Satish’i Naxal’dan etkilenen bölgedeki karısına yaklaştırdı. “Evliliğimden sonra iki yıl Pravanagar’da ve ardından Nandurbar’da kaldım. Gadchiroli hakkında okuduğumda ve Bharati’nin sorunlarını duyduğumda bu mesajı istedim. Üç yılın geçtiğini fark etmemiştim,” dedi Dr Satish.