Mahkeme Brodek'in ısınma davasını üçüncü kez ertelemek zorunda kaldı, sanık bir kez daha özür diledi

HakikaT

Global Mod
Global Mod
“Hukuki nitelik gereği asıl duruşma sanığın yokluğunda yapılamıyor. Ancak mahkeme, duruşmadan hemen önce yapılan özrün haksız olduğunu düşünüyor” dedi senato başkanı Karolína Hoderová.


Duruşmayı Çarşamba gününe erteledi ancak savunma avukatı bir kez daha doktorun mahkemede bulunmasını tavsiye etmediğini söyledi.


Denemeler zaten Şubat ve Mayıs aylarında verilmişti. Toplantının başlamasından hemen önce yapılan özürler bugün de yüz mağduru temsil eden beş avukat tarafından eleştirildi.


“Zaten haksız olan üçüncü mazerettir. Geçenlerde mahkemeye bir video kaydı gönderdim ve bu kayıttan Bay Filák'ın tamamen iyi olduğu açıkça ortaya çıktı” dedi temsilci Michal Krčma. Özürler nedeniyle Çek Tabipler Odası'na bir girişimde bulunmayı düşündüğünü de sözlerine ekledi.


Aşırı ısınanlardan bazıları gereksiz yere mahkemeye geldi



Ancak savunma avukatı Miloslav Jančík'e göre bu, engelleyici bir eylem değil; müvekkiline yarım yıl önce iki organ nakli yapıldı ve şu anda iyileşiyor. “Sanığın sağlık sorunları var” diyen Jančík, mahkemenin sağlık raporunu dikkate alması durumunda duruşmayı üç kez iptal etmek zorunda kalmayacağını da sözlerine ekledi.


Bugün duruşmaya çok sayıda yaralı taraf geldi ve ertelemeye içerlediler. Bunların arasında, kendisinin zaten iki kalp krizi geçirdiğini belirten seksen üç yaşındaki Bohuslava Marková da vardı.


“Yine de onu görmek ve duymak istediğim için buradayım. Su baskını benim için çok kötüydü, kışlam sürekli ıslanıyor, duvar ustaları hepsini kesip dikmek zorunda kaldı, hâlâ son rötuşlar var. Tüm mobilyaları almak zorunda kaldık, evde bir metre su vardı” dedi.


“Bay Filák, suistimallerine dayanamayan bir alçaktır. Gelip özür dilemek yerine oldu ve toplantı üçüncü kez ertelendi. Gerçek dışı” diye ekledi köyün başka bir sakini Pavel Král.


Maddi hasar 14 milyona ulaştı



Polisin 2,5 yıl süren araştırması, köyün sular altında kalmasının nedeninin barajın kapalı savak kapakları olduğunu ortaya çıkardı. Jan Filák ve su şebekesinin sahibi olan şirketi Filák realite mahkemeye çıkacak. Dikkatsizce tehlikeye atma suçlamasıyla karşı karşıya. Davalarında ceza oranı iki yıldan sekiz yıla kadar hapis arasında değişiyor; mahkeme onlara para cezası da verebilir.


Polis sözcüsü Miluše Zajícová selden sonra “Toplam hasarın neredeyse 13,9 milyon kron olduğu tahmin ediliyordu” dedi.


Yüksek sular Brodek'i 2020'de işgal etmiş olsa da savcı, iddianameyi yalnızca bir yıl önce sunmuştu. Kriminal soruşturmacılar çok sayıda mağdur ve tanıkla görüşmek zorunda kaldı. Ayrıca çok sayıda delili ele aldılar ve su yönetimi de dahil olmak üzere çeşitli alanlardan çok sayıda uzman görüşü talep ettiler.


Olešnice'deki su baskını, 2020 Ekim ortasındaki şiddetli yağışlardan kaynaklandı. O sırada dere, komşu Kokory'deki Çek Hidrometeoroloji Enstitüsü'nün ölçüm sahasında üçüncü taşkın aşamasına ulaştı. Hatta su baskını seviyesi bir noktada üç metreye, yani normal seviyenin iki katından fazlasına yükseldi.


Element yedi düzine evi tehdit etti ve bunların yaklaşık yirmisinde su yerleşim alanına kadar yükseldi. Kurtarma ekipleri ayrıca üç kişiyi de tahliye etmek zorunda kaldı. İnsanlar kum torbaları ve diğer bariyerler yardımıyla mülklerini korumaya çalışırken, 15 itfaiye ekibi yavaş yavaş müdahale etti.


Olaydan kısa bir süre sonra kasabanın temsilcileri selin insan hatasından kaynaklandığından şüphelendiler. Onlara göre su, tarlalardan beş sokağa akıyordu, ancak yakındaki değirmenin elektrik santraline giden yoldan buraya dökülüyordu. Üç savak kapısının içeri akışı düzenlemesi gerekiyordu ama bunlar kapalı kaldı. Sürüm nihayet polis soruşturmasıyla doğrulandı.