Maharashtra’da sağlık zenginliğini gün yüzüne çıkarmak için 25.000 tür jowar yeniden yetiştiriliyor | Nagpur Haberleri

HakikaT

Global Mod
Global Mod
NAGPUR: Bir zamanlar, diyelim ki bir nesil önce, şaka (sorgum) eskiden insanların temel gıda maddesiydi. Orta Hindistan, özellikle Vidarbha’yı. Marathi’de bhakri olarak adlandırılan geleneksel jowar ekmeği, yıllar içinde yerini buğday ekmeğine (roti) bıraktı.
Jowar artık birçok şehirde ender bulunan bir ürün haline geldi hane halkı. Köylerde bile jowar bhakri yerine buğday roti tercih edilir. Pek çok geleneksel ve yerel jowar türü bu dönemde tam anlamıyla yok oldu.

Plaka


Şimdi türünün ilk araştırma projesi yolda Washim bölgesi Orta Hindistan’da jowar gençleştirme umutlarını artırdı.
Washim’deki bir tarımsal araştırma istasyonunun 16 hektarlık arazisinde, Millet Yılı münasebetiyle 25.000 sorgum türü (germplasm) yeniden büyüyor. Bu istasyon Maharashtra’nın Punjabrao Deshmukh Krishi Vidyapeeth’in (PKDV) bir parçasıdır.
ICAR-Ulusal Bitki Genetik Kaynakları Bürosu, bu merkezi bu çeşitleri yeniden büyütmek ve özel nitelikleri belgelemek için görevlendirdi. Tohumlar, 26.319 türün -18 santigrat derecede bir dondurucuda tutulduğu Hindistan Ulusal Gen Bankası tarafından sağlandı.
Son altı ayda, Washim merkezi tüm çeşitleri başarıyla yetiştirdi. Merkez, şu anda bu farklı genomiklerin özelliklerini ve bunların çiftçiler ve tüketiciler için özel faydalarını belgeleyen 15 bilim adamından oluşan bir ekip atadı.
“Son yıllarda ekimdeki düşüşe rağmen, sorgum hala Hindistan’ın en önemli tahıl ürünlerinden biridir. Hala dünyanın en büyük ikinci sorgum üreticisiyiz. Bu üründeki çeşitlilik bizim hazinemizdir. Merkezimiz yeniden yetiştirilmiş olmaktan gurur duyuyor. Washim Center’dan sorumlu Dr. Bharat Gite, “25.000 çeşit var” dedi.
Washim Center, Kasım 2022’ye kadar her çeşit için bir tane olmak üzere 25.000 sıra ekti. Özelliklerine bağlı olarak, bazıları tamamen büyürken, diğerleri hala büyüyor. Dr. Gite, “Mahsul durumu mükemmel. Bu projeden sonra bu 25.000 çeşitten yeterince tohumumuz olacak” dedi.
“Bazı çeşitler tüketim için en iyisidir, diğerleri ise hayvan yemi olarak daha iyidir. Bazıları üretim için iyi olan yüksek tahıl içeriğine sahiptir. Bir sonraki aşamada, yetiştiricilere bağlı olarak en uygun çeşidi önerebiliriz. ihtiyaçları var,’ dedi Dr Gite.
PDKV’nin Şansölye Yardımcısı Dr. Sharad Gadakh, birçok çiftçi dostu sorgum türü geliştirmesiyle tanınır. “Sarışın sağlığa olan faydaları iyi biliniyor. 2023’ün Darı Yılı olmasıyla birlikte, germplazmanın gizli cevherini kelimenin tam anlamıyla insanlara yeniden açıyoruz. Proje, 25.000 çeşidin her birini 26 farklı parametrede analiz edecek.” .
Beslenme uzmanları projeyi “fütürist” olarak adlandırdı. Beslenme uzmanı, “Sorgum eski bir tahıldır. Glutensizdir, %100 daha fazla 3-deoksi-antosiyanidin içeriğine ve fenolik bileşiklere ve buğdaydan neredeyse %90 daha yüksek antioksidan aktiviteye sahiptir. Sağlık bilincine sahip birçok insan jowar’a geçiyor” dedi. Sunitee Khandekar.
13 Mart’ta Birlik Tarım Bakanı Narendra Singh Tomar, Tarım Bakanı ve ICAR yetkilileri projeyi inceleyecek.