Kötü bir rüya, yaşam korkusu ve pusuya düşme korkusu. Březinova savaşan İsrail’den nasıl kaçtı?

QasiM

Global Mod
Global Mod
İptal edilen birçok uçuşun ve ülkenin güneyine ve tekrar dönüş gezisinin ardından, 33 yaşındaki milli takımın eski kaptanı nihayet Perşembe sabahı erken saatlerde Çek topraklarına indi.

“Her şey aklımdan çıktı, rahatladım. Ondan önce beş gün boyunca güçlü ve sakin olmaya çalıştım. Kötü bir rüyaydı” dedi Cuma günü Çek medyasına.

“Henüz iyi değilim, durumu değerlendiriyorum. Her aptal sesi duyuyorum ve bombalamanın gelmesinden korkuyorum. Ama antrenmanlara başlamam gerekiyor.”

İsrail’e dönmeyi umuyor. Takımdan bir sonraki maçın iki hafta kadar kısa bir süre içinde oynanabileceğine dair haber aldı.

“Bunu tekrar düşünmem gerekecek ama oraya geri dönmemek için hiçbir nedenim yok. Kulübün içindeki ve dışındaki insanlar nazikti, sahip oldukları komşuyu suçlayamazlar” diye hatırlatıyor tam bir hafta önce Gazze Şeridi’nden İsrail’e yıkıcı bir saldırı başlatan Hamas hareketi.

O dönemde Březinová on gün boyunca ülkede kaldı ve bunun basketbol ve yaşam açısından kendisi üzerinde Haziran ayındaki Avrupa Şampiyonası’nda olduğu gibi aynı dostane etkiyi yarattığıyla övündü.

Březinová korkunç anlatımına şöyle başlıyor: “Ama cumartesi sabah altıda sirenler çalmaya başladı.”

“Kışlada silah sesleri, pencere ve kapıların hareket ettiğini duydum. Ekipten bunun bir bombalama olduğu haberini aldım. Mutfakta çömeldim, akşama kadar evde kaldım.’

İsrailliler bile başlangıçta benzer durumların kendi aralarında da yaygın olduğu konusunda ona güvence verdiler, ancak çok geçmeden bunun ciddi bir saldırı olduğunu ortaya çıkardılar.

Březinová, “Sonra, zırhlı kapısı olan normal bir beton sığınak olan sokaktaki bir sığınağa saklanmaya gittim” diye anlatıyor.

Pazar günü kulübü, turnuvanın geleceğini ve en yakın maçları tartıştı ve yakın gelecekte oynayamayacağı netleşince Çek basketbolcu evine dönmeye karar verdi. Tel Aviv’deki havaalanına gitti ve Avrupa’nın herhangi bir yerine uçak bileti aradı. “Bir noktada vahşi bir insan kalabalığı soluma doğru koştu, bir yere doğru koştu. Ne oluyor diye baktım, birisi orada bomba patlatacak diye korktum. O havaalanında öleceğimden korkuyordum, kesinlikle çılgıncaydı” diye itiraf etti.

Uçuşlardan birinde koltuk satın almak için neredeyse imkansız olanı denedi. Zaten Salı günü Budapeşte’ye gitme seçeneği varken seyahatin iptal edildiğine dair bir mesaj aldı. Ve aynı gün Dışişleri Bakanı Jan Lipavsky ile de anlaşamadı.

Bu sırada sosyal ağlarda Çek hükümetinden daha önemli bir yardım beklediğinden şikayet ediyordu; daha önceki açıklamalarında İsrail’deki büyükelçilikle olan iletişimin biraz kafa karıştırıcı olduğunu ve kendisine ticari uçuşların iyi çalıştığının söylendiğini anlattı. “Ama Çek hükümetine saldırmak istemedim, çaresizdim ve Polonyalı takım arkadaşımın Pazar günü devlet uçağıyla eve dönebilmesini kıskanıyordum. Ben de eve gitmek istedim” diye açıklıyor şimdi.

“Her zaman hafif bir yarı uykuda uyuyakaldım, birisinin içime girmesinden korkuyordum. Hayatım için tamamen korku içindeydim. Ve füze korkusu eve dönememek kadar kötü değildi.’

Oradan bir uçağa yetişmeyi umarak otobüsle 300 kilometreden fazla güneye, Eilat’a gitti. Basketbol federasyonu başkanı Miroslav Jansta da zor durumda ona yardım etti.

Çek basketbolcu Renáta Březinová yenilgiden dolayı hayal kırıklığına uğradı.

“Havaalanına gelmeden yarım saat önce beni arayıp bu uçuşun da iptal edildiğini söyledi. Toplamda yaklaşık beşinci girişim işe yaramadı. Geri dönme umutlarınız giderek azalıyor, giderek daha çok korkuyorsunuz” diye açıklıyor Březinová. Uzaktan da endişelenen ailesi de onunla sorun yaşadı.

Basketbol oyuncusu, Çarşamba akşamı Prag’a geri dönüş uçuşunun planlandığı bilgisini aldığında Eilat’tan yakınlardaki Mısır’a nasıl taşınabileceğini araştırıyordu. Böylece Tel Aviv’e geri döndü, elçilikte bir yer ayarladı ve sonunda Perşembe sabahı Çek saatine göre eve geldi.

“Uçakta oraya sık sık giden insanlarla çok eğlendim. Şimdi öyle hissetmesem bile böyle bir deneyimin beni ileriki yaşamımda güçlendireceğini söylediler.”