Kabullerde kafa karışıklığı: Bazı okullar yanlış sipariş verdi, Cermat bunu düzeltmeye çalışıyor

HakikaT

Global Mod
Global Mod
Kabul prosedürünün sonuçları 15 Mayıs Çarşamba günü DiPSy sisteminde ve okulda herkesin erişebileceği bir yerde yayınlanacak. Cermat'ın müdürü Miroslav Krejčí'ye göre, bazı okullar kuruluşa yanlış aday sırası göndermiş, ancak sıra değiştirilemiyor.

Eğitim Bakanlığı sözcüsü Tereza Fojtová'ya göre bunlar, Cermat müdürünün düzeltmeye çalıştığı küçük hatalar. “Hatalar küçük, daha çok teknik nitelikte. Cermat bunları çözüyor ve son yayın tarihi olan 15 Mayıs geçerli. Algoritmanın hesaplanması ile sonuçların yayınlanması arasındaki birkaç günlük süre, her şeyin kontrol edilebilmesi, hataların tespit edilebilmesi ve hatta düzeltilebilmesi için hassas bir şekilde ayarlandı. Ve şu anda olan da budur” dedi MF, DNES'e.

Krejčí iDNES.cz'ye şöyle konuştu: “Okullar hatalar yaptı, ben şimdi bunları sanki hiç olmamış gibi düzeltmeye çalışıyorum, böylece sonuçları söz verdiğimiz gibi sakin bir şekilde yayınlayabiliriz.”

Deník N, “Sonuçların doğru bir şekilde açıklanması ve itirazda bulunmak için bir neden olmaması için bunu doğrudan bireysel okullar ve başvuru sahipleri için düzeltme sisteminde düzelteceğiz” dedi. Yaklaşık on okul olduğunu ve her birinin olduğunu ekledi. çoğunlukla aynı puana sahip ikili veya dörtlü aday birimlerini içerir. Krejčí'ye göre sorun yalnızca dört yıllık kurslara başvuran adayları ilgilendiriyor.

Ebeveynler korkuyor. “Bu tamamen yanlış. Oğlum sonucunu biliyor ama başarıp başaramayacağı konusunda hiçbir fikrimiz yok. Ve şimdi ikinci hata ortaya çıktığı için sisteme güvenmeyi bırakıyorum. Sonucun doğru olduğunu bana kim garanti edecek? Bu tür hataları bulmak için sıralama ve algoritmaların daha önce yapılması gerekirdi. Şimdi çocukların stresini daha da uzatıyorlar. Ve biz ebeveynlere de,” diye eleştiriyor Prag'daki bir ilkokulun sınıfında yer almak için başvuranın ebeveyni Jan Vojtěch.

Okul sendikalarının başkanı František Dobšík bunda böyle bir sorun görmüyor. “Geçen yılla karşılaştırırsak, okulların önündeki kuyruklar nasıldı ve herkes ne kadar gergindi, elbette herkes yayını beklemek zorunda kalacak kadar sakin olabilir. Test edilmemiş, sıcak iğneyle yapılmış yeni sistemi tamamen gömecek olması bir komplikasyon ama kesinlikle ölümcül değil, ama sıcak bir iğne olsa bile onu ne pahasına olursa olsun eleştirmem.” dedi.

“Deneme süresi maalesef olmadı ama öğrencilerin yüzde 90'ı bu şekilde kabul edilirse, o zaman geçen seneye göre herkesin kayıt kartıyla gittiği ve okullarda kuyrukların olduğu bu sene velilerde tedirginlik yaşanıyor. ve öğrenciler bu kadar değil, ne yazık ki yöneticilerin başarılı olamadığı grup için durum böyle” diye ekledi Dobšík.

Krejčí, “Bireysel başvuru sahipleri üzerindeki etkiyi analiz edene kadar bunun nasıl çözüleceğini söyleyemeyiz, çünkü yeni bir sıralama hariç tutulmuştur, sıralamayı Çarşamba günü açıklamayacağız” dedi. Ona göre giriş sınav sonuçlarının açıklanmasının ertelenmesi söz konusu değil.

Geçen haftanın sonunda da benzer bir sorun ortaya çıktı. İlk kez çocuklar bir algoritmaya, yani hem başarı oranını hem de okulun belirli bir öğrenci için belirlediği önceliği hesaplayan özel bir bilgisayar sistemine göre sıralandı. Ve tıpkı bu yılın yeni birleşik kabul prosedürünün diğer adımlarında olduğu gibi, sınıflandırmada da bir sorun vardı.

Deník N'ye göre bazı yöneticiler sisteme veri girerken hata yaptı ve sınıflandırmanın tekrarlanması gerekti. “Sonuçları geçen hafta yükledik ancak Zermat'tan bazı meslektaşlarımızda tam anlamıyla ölümcül bir hata olduğuna dair bilgi geldi. Böylece sonuçlar indirildi, tekrar yüklendi, bir kez daha kontrol ettik ve algoritma yeniden başladı.” Spor Salonu Yöneticileri Birliği başkanı Renata Schejbalová, MF DNES'e söyledi.

Çek Okul Dernekleri Birliği başkanı Jiří Zajíček bunun nasıl olabileceğini anlamıyor; Cuma günü yaşananlarla ilgili sorunların çözüldüğü söyleniyor. “Yeni bir sınıflandırma yapıldı, kontrol ettik” dedi. Ona göre sonuçların yasa gereği çarşamba günü çıkması gerekiyor. “Bu, okul kanunları tarafından veriliyor, bu konuda yapabileceğiniz hiçbir şey yok, son tarih tam olarak ayın 15'i ve tren bu tarihi geçemez” diye açıkladı.

Hataların etkisi henüz kesin değil. Başkan Zajíček, “Bugün birkaç meslektaşımla konuştum ve yeni lansman orijinalinin tamamen aynısı, dolayısıyla kaç çocuğu etkileyebileceğini bilmiyorum” diye ekledi.

Birleşik giriş sınavları Nisan ayında yapıldı. Milli Eğitim Bakanlığı'na göre bu yıl ortaöğretim kurumlarındaki tüm eğitim türlerine yaklaşık 157.000 kişi başvuruyor.