YENİ DELHİ: Eğitim Bakanlığı (MoE), Ortak Giriş Sınavı – (Ana JEE-Ana) ve JEE (İleri Düzey) için uygunluğu kolaylaştırdı ve Sınıf XII Kurullarında genel olarak %75 ve üzerinde puan alanlar dışında, Her bir eğitim kurulundan ilk yüzde 20’lik dilim de sınavlara girmeye ve Salı günü HTE’lere ve NIT’lere kabul edilmeye hak kazanır. JEE (Ana) Ocak oturumu için çevrimiçi kayıt 12 Ocak’ta sona eriyor.
Ocak ve Nisan sınavları için JEE (Ana) tarihleri Ulusal Test Kurumu (NTA) tarafından 15 Aralık 2023 tarihinde duyurulmuştur. Ocak sınavları 24 Ocak – 31 Ocak arasında planlanmıştır. JEE (Ana) 2023 Bilgi Bülteni uyarınca, Merkezi Koltuk Tahsis Kurulu aracılığıyla NIT’ler, IIIT’ler ve CFT’deki BE/BTech/BArch/BPlanning programlarına kabul, en az İlgili eğitim kurulları tarafından yapılan Sınıf XII sınavında genel olarak% 75. SC/ST adayları için, Sınıf XII Kurul sınavlarında eleme toplamı %65’tir. Uygunluk kriterleri pandemi sırasında (2020, 2021 ve 2022) askıya alındı.
Ulusal Çocuk Haklarının Korunması Komisyonu (NCPCR), NTA’yı JEE Başkanı 2023 sınav tarihleri Adaylar ayrıca Twitter’da tarihlerin ertelenmesiyle birlikte uygunluk kriterlerinin geri çekilmesini talep ettiler.
Aktivist Anubha Srivastava Sahai tarafından Bombay Yüksek Mahkemesinde giriş sınavını Nisan 2023’e kadar ertelemek ve devlet kurumlarında JEE’ye dayalı %75 teknik kabul şartını kaldırmak için bir PIL de sunuldu. YSK, Salı günü yapılacak sınavın ertelenmesine yüzde 75 şartıyla itiraz ederken, mahkeme 21 Şubat’ta incelemeye alınmasına karar verdi.
Adayların Salı günü MEB’de protestolarının ardından, birliğin eğitim bakanı devreye girdi ve yapılan bir toplantıda, %75 uygunluk işaretini kaçırmış olabilecek adayların da katılabilmeleri için yüzde 20’lik uygunluk kriterlerinin de dahil edilmesine karar verildi. sınava ve müteakip kabul prosedürüne girmek için.
“Yüzde 20 kriteri, Sınıf XII tahtalarında %75 eksik olan adaylara yardımcı olacaktır. Tartışmalar yapıldı ve bazı Devlet Kurullarında ilk yüzde 20’lik dilimdeki adayların çoğu yüzde 75’in altında veya 350 puan aldığı için, Bakanlık bir adayın ilk yüzde 20’de olması durumunda kalifiye olduğuna karar verdi” dedi. Bakanlık.