ŞANDİGARH: Başbakan, Manohar Lal Khattar Cuma günü eğitimin, toplumun ilerlemesi için geleceği güvence altına alan ve her insanın hayatına ışık tutan yatırım olduğunu söyledi. Başbakan burada Raj Bhavan’da Vali Bandaru Dattatraya’nın başkanlığında düzenlenen Devlet Üniversiteleri Rektör Yardımcıları ve Katiplerinin bir toplantısına hitap etti.
Yüksek Öğrenim Bakanı Mool Chand Sharma ve Başkan, Haryana Devlet Yüksek Öğrenim Konseyi, . Brij Kishore Kuthiala da toplantıya katıldı.
Yeni eğitim politikası devlet için dönüm noktası
Başbakan, üniversitelerin toplumun her vatandaşının yeni eğitim politikasından faydalanması gerektiğini taahhüt etmesi ve uygulanması için oluşturulan her parametreyi karşılamaya çalışması gerektiğini söyledi. Ayrıca yeni eğitim politikasını her aşamada gözden geçirmeli ve hedeflere ulaşmak için her türlü çabayı göstermelidirler” dedi.
Yeni eğitim politikası için bir kontrol listesi ve hesap makinesi hazırlandığını belirtiyor. “Bu politika kapsamında gençler üniversitelerde çoklu becerilerle yetiştirilecek. KG seviyesinden PG’ye eğitim ve farklı üniversitelerde entegre eğitim ile birlikte; Khattar, yeni eğitim politikalarının 2025 yılına kadar eyalette tam olarak uygulanması için araştırma çalışmalarına da özel önem verilmesi gerektiğini söyledi.
Üniversiteler kendi kendini finanse eden merkezler olarak ortaya çıkmalı
Başbakan, yeni eğitim politikasında üniversitelerin kendi kendini finanse eden merkezler olarak faaliyet göstermesi gerektiğini söyledi. Üniversitelerin teknik derslerin yanı sıra işgücü piyasasına yönelik derslere de öncelik vermesi gerektiğine inanıyor; böylece eğitimlerini tamamladıktan sonra öğrencilere daha iyi iş fırsatları sunulmaktadır.
Sch. Manohar Lal, üniversitelerin PPP modunda dersler vermesi gerektiğini söyledi; onları finansal olarak kendi kendine yeterli hale getirmek. Geliri 1.80 bin Rs’den az olan ailelerin çocuklarına hükümetten harçlık imkânı sağlanacağını söyledi.
Başbakan, eğitimin KSS fonlarını harcamak için daha iyi bir sektör olduğunu ve bunun için mezunlar toplantısının rol model olması gerektiğini söyledi. Mezunlar buluşması rol model olursa ilk katkı veren ben olacağım ve bu yüzden üniversiteler kendi kendine yeter hale gelmeli” dedi.
Dikkat çekilmelidir kolej sıralaması
Başbakan, üniversitelere bağlı kolejlerin sıralamasına da dikkat edilmesi gerektiğini söyledi. “Öğrencilerin insan gücü farklı anket türlerinde kullanılmalıdır. Üniversitede sosyal tanıtım olmalı ve öğrencilere fidan dikimi ve diğer sosyal çalışmalar için ayrı ayrı akademik notlar verilmeli” dedi.
Nüfusun yüzde 40’ından alınan verilerle entegrasyon
Başbakan, hükümetin 2.87 crore insanı yaşlarına göre altı kategoriye ayırarak ilgilenmek için yeni bir boyut yarattığını söyledi. 6 yaşına kadar olan çocuklar için Kadın ve Çocuk Gelişimi Daire Başkanlığı’na, 6-18 yaş grubundaki çocukların okulu bırakmaması için Okul Eğitimi Daire Başkanlığı’na, 6-18 yaş arası çocukların okul terki yapmaması için Yüksek Öğrenim Dairesi’ne sorumluluk verilmiştir. kolejlerde 18 ila 25 yaş grubundaki gençler.
Başbakan, gençlere çevrimiçi eğitim olanağı sağlamanın yanı sıra, onlara yeni bir yön vermek için kültürel değerlerin öğretilmesinin de teşvik edilmesi gerektiğini söyledi. Hindistan’ın ancak istihdam açısından kendi kendine yeterli hale gelmesi durumunda ilerleyebileceğini söyledi.
Yüksek öğrenim yoluyla gençler için yeni yön: Mool Chand Sharma
Toplantıda konuşan Yüksek Öğrenim Bakanı Mool Chand Sharma, yeni eğitim politikasında gençlerin kendi ayakları üzerinde duracaklarını ve istihdam da sağlayabileceklerini söyledi. Hükümetin genç nesle yüksek öğrenim için yeni bir yön vermede mükemmel bir iş çıkardığını söyledi.