En çok Laz hangi ildedir ?

Sarp

New member
En Çok Laz Hangi İldedir? Yoksa Her Yerde Mi?

Herkese selam forumdaşlar! Bugün size biraz eğlenceli, biraz da merak uyandırıcı bir konu açmak istiyorum: En çok Laz hangi ildir? Hani bazen, "Lazlar şurada, burada, her yerde!" dediğimizde, biraz kafa karıştırıcı olabilir ya… İşte o zaman bu soruyu soruyoruz. Bazen bir Laz, “Ben şuralıyım” diyor, ama bir bakıyorsunuz, bir başka şehirde de ona rastlıyorsunuz. Peki, gerçekten en çok Laz nerede? Hadi gelin, bunu hep birlikte çözmeye çalışalım!

Erkekler: "Sayısal Verilerle Yola Çıkalım!"

Şimdi, tipik bir erkek bakış açısına göz atalım. Her şey stratejik düşünmekle ilgili, değil mi? Tabii ki, veri analizi, istatistikler, haritalar... Çözüm odaklı yaklaşım! Erkekler bu meseleye bir mühendis gözüyle bakarlar: "Lazların yoğun olduğu yerleri inceleyelim, harita üzerinden bir analiz yapalım, sayılarla konuşalım!"

Mesela, bir erkek bu soruyu duyarsa, hemen kalkıp bir araştırma yapar. “İçişleri Bakanlığı’nın 2021 Nüfus Sayımı Raporu’nu buldum! Şu an Trabzon, Rize ve Artvin en çok Laz’ın yaşadığı yerler. Sayılar da gösteriyor!” diyerek “kesin çözüm” önerir. Sonra da, "Ama şunu unutmamalıyız, bazı Lazlar da İstanbul'a göç etti, o yüzden orada da sayı epey artmış olabilir. Hadi bakalım, bir de İstanbul’daki Lazları sayalım!" gibi bir noktaya gelir. Hani verilerle konuşuyorlar ya, sayılar gerçekten çok belirleyici olur.

Fakat, mesela bir Laz da şöyle der: “Yahu, ben Trabzonlu değilim ama çok Lazım. Hem de çok Laz! Öyle ki, şehri terk ettiğimde bile Lazım olarak geri dönebilirim!”

Ve tabii ki, "Ama ben yalnızca Karadenizli değilim, yavaş yavaş İstanbul’a da Lazlık bulaştırıyorum!" şeklinde bir cümle kurarsa, durum biraz daha karışır. İstanbul’daki Laz sayısının giderek arttığını fark eden erkekler, hemen bir anket düzenlemeye karar verir. Hadi bakalım, araştırmalar yapılıyor!

Kadınlar: "Yaşadıkları Şehri Gözlemlerimle Anlayalım!"

Bir kadın bakış açısıyla değerlendirecek olursak, işler biraz daha duygusal ve ilişkisel boyuta taşınır. Çünkü kadınlar, o kadar çok empatik yaklaşırlar ki, “En çok Laz hangi ildir?” sorusu, bir ilişkiler meselesine dönüşebilir. Bir kadın, “Bir Laz’la tanıştığımda sanki 50 yıllık dostumla sohbet ediyormuşum gibi hissediyorum,” diyebilir. Yani bu, bir kadının Lazları anlama ve içsel bir bağ kurma biçimidir. Bu soruya cevap vermek, bambaşka bir anlam taşır!

Kadınlar, sadece sayısal verilerle değil, gözlemlerle de bakarlar: "Bunu hissetmek lazım, az önce Market’teki Lazca şarkıyı duyduğumda, sanki yer gök Laz oldu!" Yani bazen bir kadın için, Laz’ın kimliği, daha çok hissettikleriyle ilgili olabilir. “Rize mi, Trabzon mu, Artvin mi?” diye sorulmaz. “Bir Laz’ın gülüşü, bir Laz’ın şarkı söylemesi, bir Laz’ın dostane yaklaşımı” daha çok göz önünde bulundurulur.

Kadınlar, “Hadi bakalım, bakalım o kişinin geldiği şehir neresiymiş?” diye biraz da empatik bir şekilde bir yere varmak isterler. Çünkü her yerde bir “Lazlık” olduğu, her şehre karıştıkları, insanlara “Laz”ın ne demek olduğunu anlatan sosyal yapılar ortaya çıkar. Kadınlar, bu tür durumlarda çok daha farklı bir yerden bakarak, bir şehrin ruhunu keşfederler. "İstanbul, daha çok Lazları kabul eden bir yer olabilir mi?" sorusu, sadece istatistiklerden değil, bu tür duygusal bağlardan da çıkar.

Gerçekten En Çok Laz Nerede? Rize mi, Trabzon mu, İstanbul mu?

Peki, bu kadar eğlenceli bir tartışmanın ardından, gerçekten en çok Laz hangi ildir? Bunu çözmek, aslında bazen bir eğlence meselesine dönüşür. Lazların merkezi, kesinlikle Karadeniz’in kuzeydoğusunda yer alıyor. Trabzon, Rize ve Artvin’de çok sayıda Laz var. Hatta bazı kaynaklarda Laz nüfusunun en yoğun olduğu yerlerden biri Rize olarak belirtiliyor. Ancak burada işler biraz daha karışık. Çünkü Lazlar, geçmişte büyük bir göç hareketiyle İstanbul’a, Ankara’ya ve İzmir’e de dağılmaya başlamışlar.

İstanbul, tabii ki bir megakent olduğu için, sadece Lazların değil, her etnik kökenin buluşma noktası haline gelmiş. Birçok Laz, İstanbul’da yaşıyor ve belki de sayıca en fazla Laz burada olabilir. Ama tabi ki Karadeniz’in bu kadim topraklarında yaşamanın anlamı bir başka! Rize, Trabzon, Artvin… Her birinin ayrı ayrı ruhu, ayrı bir Laz kültürü var. Her bir şehir, kendi bağlarını bir şekilde koruyor.

Hikâyenin Sonu ve Yorumlarınızı Bekliyoruz!

Peki, sizce en çok Laz nerede? Sayılarla mı, yoksa gözlemlerle mi karar verelim? Ya da belki de her yer Laz dolu, kim bilir? Forumdaşlar, şimdi sıra sizde! Siz de hangi şehirde daha fazla Laz var? Yorumlarınızı bekliyoruz, ama dikkat! Yalnızca verilere dayanmadan, empatik bakış açınızla da yaklaşın! Laz olmanın ve yaşamanın gerçekten ne demek olduğunu merak ediyoruz!

Yorumlarınızı bekliyorum, bakalım bu konuda daha ne kadar yaratıcı fikirler bulacağız.