BM Güvenlik Konseyi ateşkes kararını onayladı, Rusya çekimser kaldı

HakikaT

Global Mod
Global Mod
Salı akşamı Birleşmiş Milletler Genel Kurulu Gazze'ye insani yardımla ilgili bir kararı onayladı. (12 Aralık 2023)
| fotoğraf: Reuters





Hams hareketi kararı reddetti. Bu beş varsayımla dolu; savaşın kalıcı olarak sona erdirilmesi, Filistinlilerin özgürlüğü karşılığında İsrailli rehinelerin serbest bırakılması ve Gazze Şeridi'nin izin verilen restorasyonu.


BM Güvenlik Konseyi'nin onayladığı kararda, çatışmanın her iki tarafına da koşulları gecikmeden ve koşulsuz olarak tam olarak yerine getirme çağrısı yapıldı. İsrail ve Hams'ın bir anlaşmaya varıp varmayacağı bir sorudur. Ancak BMGK'de karara verilen güçlü destek, her iki tarafta da teklifin onaylanması yönündeki baskıyı artırıyor.


İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu saat ikide Biden'ın yalnızca yüz öneri sunduğunu açıkladı ve Hamas askeri açıdan mağlup edilene kadar kalıcı bir barışa dair herhangi bir konuşmanın anlamsız olduğu konusunda ısrar etti.


Radikal hareket, Filistin İslam Birliği ile birlikte öneriye ilişkin şartlarında ısrar ettiğini söyledi. Bu koşulların özü, kurtların sona ermesi ve İsrail'in Gazze Şeridi'nden tamamen çekilmesidir.


Gazze Şeridi'ndeki dalga, 7 Ocak'ta Filistinli militanların aralarında sivillerin de bulunduğu 1.200 kişiyi öldürdüğü ve 250 kişiyi de Gazze Şeridi'ne rehin aldığı Hamsa ve diğer radikal grupların terörist akışıyla tetiklendi. Buna karşılık İsrail, Sağlık Bakanlığı'na göre Hamas hareketinin kontrolü altındaki Gazze Şeridi'nde en az 37.124 Filistinliyi öldüren büyük bir saldırı başlattı.