DUBAI: Sania Mirza benzersiz olduğu için özür dilemiyor.
Birkaç kişi ona öncü, bazıları ise asi dedi. Hiç kimse olmadığını ve hayatı “kendi şartlarına göre” yaşadığını söylüyor.
Hiçbir Hintli kadının sahip olmadığı inanılmaz başarı ve başarılarla sıçradı tenis Sania ilham verici bir hayat sürdü.
Dubai’deki villasında koşulsuz bir sohbet sırasında Sania, toplumdan fikir farklılıklarını kabul etmesi ve işleri kendi bildiği gibi yapmaya cesaret edenleri “kötü adam veya kahraman” olarak etiketlememesi için yalvardı.
“Kuralları çiğnediğimi düşünmüyorum. Bu kuralları koyan insanlar kim ve bu normdur ve bu klişedir diyenler kim.Gündelik bir röportajda ikonik @MirzaSania, @amanthejourno’ya asi veya trend belirleyici olmadığını söylüyor… https://t.co/iSWf3OF9da
— Hindistan Basın Güveni (@PTI_News) 1676904690000
Sania, tenis kariyerine ara vermeden önce özel bir röportajda PTI’ye “Her bireyin farklı olduğunu ve her bireyin farklı olma özgürlüğüne sahip olması gerektiğini düşünüyorum” dedi.
36 yaşındaki Hintli ekledi: “Sırf farklı bir şey yaptıkları için insanları selamlamaya veya kötü adam yapmaya çalıştığımız bir toplum olarak muhtemelen daha iyisini yapabileceğimizi düşünüyorum.
“Ve ille de büyük bir kural çiğneyen ya da trend belirleyen biri olduğumu düşünmüyorum. Yapmaya çalıştığım bu değildi. Hayatımı yaşıyordum.
“Hepimiz farklı şeyler söylüyoruz, hepimizin farklı fikirleri var. Bence hepimiz farklı olduğumuzu kabul edersek ve bu farklılıklarla yaşayabilirsek, artık bu kuralları çiğnemekle ilgili değil.”
Altı Grand Slam çift şampiyonluğu ve bir yıl sonu sahibi WTA Sania bir trend belirleyici değilse, kariyer açısından en iyi tekler sıralaması 27 ile gelen şampiyonluk kupası, o zaman nedir?
“Kendimi olabildiğince otantik olmaya çalışırken görüyorum. Yapmaya çalıştığım şey buydu. Kendime sadık kalmaya çalıştım. Ve hayatı kendi şartlarıma göre yaşamaya çalıştım.
“Bence herkes bunu yapabilmeli ve yapmak istediğin bir şeyi yaptığın için kuralları çiğnediğin söylenmeden bunu yapma özgürlüğüne sahip olmalı” dedi.
“Bu benim çok gurur duyduğum bir şey, çünkü ille de farklı olduğumu düşünmüyorum. Senden farklı olabilirdim, ama bu benim asi biri olduğum ya da asi biri olduğum anlamına gelmez.” bazı kuralları çiğnemek
“Bu sadece benim bireyselliğim ve bir başkasının bireyselliği.”
Son yıllarda Hint sporlarında çok şey değişti, ancak çok da uzak olmayan geçmişte, kadın sporcular kabul ve tanınma için mücadele ettiler ve sporda kariyer yapmaya bile layık görülmediler.
Ve eğer biri Müslüman bir aileden geliyorsa, bu daha zordu.
Tutkularının peşinden gitmek için minderin altında dövüşen Müslüman kadın güreşçiler var.
Sania’nın durumunda, ailesi onu moralini etkileyebilecek olumsuz yorumlardan koruduğu ve tenis hayallerinin peşinden gitmesine izin verdiği için şanslıydı.
Dini duyguları incitmeden tenis oynayabileceği iyi bir denge bulmayı başardılar. Oynarken genellikle kollarını ve bacaklarını örterdi.
Sania, kadın sporcuları kısıtlamamanın sadece Müslüman ailelerle sınırlı olmadığını söylüyor.
“Bunun sadece Müslüman topluluğuyla ilgili bir mesele olduğunu düşünmüyorum. Bunu çok açık bir şekilde ifade etmeliyiz. Bu alt kıtanın kendisinde, aksi takdirde tüm topluluklardan çok daha fazla genç kadın oynayacaktı.”
“Bir Mary Kom’un onun boks yapmasını istemediğini söylediğini duyarsınız. Bunun bir toplulukla ilgisi olması gerekmez. Ben onların zamanının çok ilerisinde bir aileden geliyordum, genç kızlarını tenise, spora götüren Haydarabad’daydı ve ardından Wimbledon’da oynamayı hayal etti, ancak duyulmadı.
“Onlar (ebeveynler) baskı falan hissettiler mi bilmiyorum ama o baskıyı hissetmeme izin vermediler. Beni korudular, biraz büyüyene kadar pek bir şey anlamadım.
“Teyzelerin ve amcaların orada burada fısıltılarını duydum, ‘kaali ho jayegi to kya hoga, shaadi kaise hogi (ten rengin koyulaşırsa, seninle kim evlenecek). Bu, her kızın sana söyleyeceği türden bir şey. dünyanın bu tarafından.
“Genç bir kadın ancak iyi görünüyorsa veya belirli bir şekilde görünmeyi tercih ediyorsa, evlenirse, çocuk sahibi olursa rekabetçi kabul edilir. Bunlar, bir kızın eksiksiz olması için sahip olması gereken onay işaretleridir.
“Geri dönüp bir anne olarak oynamanın nedenlerinden biri, dünya şampiyonu olabileceğinizi ve yine de eksiksiz bir hayat yaşayabileceğinizi göstermekti.
Sania, “Bu, hayatınızın bazı kısımlarını feda etmeniz gerektiği anlamına gelmiyor. Bu, anne, eş veya kız olamazsınız. Yine de bunu yapabilir ve dünya şampiyonu olabilirsiniz.”
Sania kariyeri boyunca başarıya ulaştıysa, tartışmalar onu takip etti ve çoğu zaman gereksiz yere.
Yapmadığı halde Hindistan bayrağına saygısızlık etmekle suçlandı. Böyle bir şey söylemediği halde evlilik öncesi seksi “desteklediği” için azarlandı. Ayrıca, yasak bölgeye fiilen girmediği halde ticari kazanç sağlamak için bir camiye ateş etmekle de suçlandı.
Gayrimüslim elbise (etek) giydiği için de hakkında fetva verildi.
Onu en çok neyin incittiği sorulduğunda, Sania geçmişteki rahatsız edici olaylara geri dönmemeyi seçti.
“Açıkçası hatırlayamıyorum. Çok uzun zaman oldu. Ve açıkçası beni hiç rahatsız etmiyor. Sanırım hayatımda olan her şey beni bugün olduğum kişi yaptı ve beni çok güçlü yaptı. içimde bir insan ve kendime olan güvenimi daha da güçlendirdi.
“Dürüst gerçeğim, hatırlayamıyorum. Hayatımdaki pek çok kötü şeyi dışarıda bırakma konusunda harika bir yeteneğim var. Bu, hayatımda alakalı bir şey değil, bana pozitiflik getirmiyor” dedi.