Belaruslu Aryna Sabalenka ilk ‘tarafsız’ Grand Slam şampiyonu oldu | tenis haberleri

QasiM

Global Mod
Global Mod

MELBOURNE: Cesaret, kararlılık ve güçlü bir önseziyle, Ariana Sabalenka kazanan ilk oyuncu olmak için jeopolitik kargaşanın üzerine çıktı. büyük slam ile tarafsız olarak başlık Avustralya Açık.
Büyük Belarus revizyonu Wimbledon şampiyon Elena Rybakina 4-6 6-3 6-4 finalde Rod Laver Arenası Cumartesi günü, Doğu Avrupa ulusunu temsil etmesine izin verilmezken.
Rus ve Belaruslu oyuncular, ATP ve WTA turlarında fiilen “vatansız” durumdalar ve Rusya’nın Ukrayna’yı işgali nedeniyle hiçbir ulusal bağı olmayan bireyler olarak rekabet ediyorlar.

Rybakina 2018’de Kazakistan’a geçmeseydi, Rusya doğumlu oyuncu da tarafsız olarak yarışacaktı.
Rod Laver Arena’da belki de ilk kez şampiyonluk maçı, taraftarların teraslarda kazananın ulusal bayrağını sallamadan oynandı.
Organizatörler tarafından bir kesinti olarak değerlendirilen taraftarların, Avustralya’daki Ukrayna büyükelçiliğinden gelen şikayet üzerine, turnuvanın ikinci gününde Melbourne Park’a Rus ve Beyaz Rusya bayrakları getirmelerine izin verilmedi.
Sabalenka, kazananın ödülü olan Daphne Akhurst Memorial Cup’ta adının yanında “Belarus” olmayacak.
24 yaşındaki oyuncu, maç sonrası medya konferansında takımıyla birlikte oyuncular locasında sevinçle kutlarken ve bir kadeh şampanya yudumlarken ayrıntılar gibi görünmüş olabilir.
Ancak tarafsız bir oyuncunun zaferinden bir şey alıp almadığı sorulduğunda ruh hali biraz karardı.

Gazetecilere açıkça “Sanırım herkes benim Belaruslu bir oyuncu olduğumu biliyor. Hepsi bu,” dedi.
Sabalenka ve diğer Belaruslu ve Rus oyuncular geçen yıl Wimbledon’dan men edildiler; bu kutuplaştırıcı bir karar, erkekler ve WTA bayanlar ATP turlarından ağır para cezalarına yol açtı ve ayrıca Grand Slam sıralama puanları dağıttı.
Ukrayna’daki çatışma devam ederken, Wimbledon yakında oyuncu yasağını yerinde tutup tutmayacağına karar vermek zorunda kalacak.
Wimbledon’u kaçırmanın Avustralya Açık galibiyetini daha tatlı hale getirip getirmediği sorulduğunda, Sabalenka kararlı değildi.
“Yani, Wimbledon’ı kaçırmak benim için gerçekten zordu. Benim için zor bir andı” dedi.
“Ama demek istediğim, ondan sonra ABD Açık’ta oynadım. Artık mesele Wimbledon değil. Bu sadece ortaya koyduğum sıkı çalışmayla ilgili.”
Belarus tenis federasyonu, yarı finalde elenen iki kez Avustralya Açık şampiyonu Victoria Azarenka’nın ardından Grand Slam kazanan ülkenin ikinci tenisçisini tebrik etti.
Sabalenka, Beyaz Rusya halkının kendisiyle gurur duyacağını düşündü, ancak yakın zamanda onlarla kutlama planı yoktu.
“Sanırım Miami’ye geri döneceğim. Artık orada yaşıyorum” dedi.