Başvekalet Ne Demek ?

HakikaT

Global Mod
Global Mod
Başvekalet Nedir?

Başvekalet, Osmanlı İmparatorluğu'ndan Cumhuriyet dönemi Türkiye'sine kadar önemli bir yönetim birimi olmuştur. Osmanlı'da padişahın ardından en yüksek devlet görevlisi olan başvekil, hükümetin başı olarak kabul edilirdi. Bu makam, özellikle devletin yönetiminde, karar alma süreçlerinde ve bürokratik işleyişte kilit bir rol oynamaktadır. 1923'te Cumhuriyet'in ilanıyla birlikte Başvekalet, Türkiye Cumhuriyeti'nin ilk yıllarında da önemli bir konumda bulunmuştur.

Başvekalet Ne Zaman Kuruldu?

Başvekalet'in kökenleri, Osmanlı İmparatorluğu'nun son dönemlerine kadar uzanır. 1839 yılında Tanzimat Fermanı'nın ilanıyla birlikte, Osmanlı İmparatorluğu'nun idari yapısında önemli değişiklikler yapılmıştır. Bu dönemde, başvekalet kurumu da güçlenmeye başlamış ve padişahın en yakın danışmanı olan sadrazam (başvekil) görevine benzer bir makam ortaya çıkmıştır. Cumhuriyet'in ilanından sonra ise başvekalet, hükümetin başı olarak işlev görmeye devam etmiştir. Ancak 2018 yılında yapılan bir anayasa değişikliğiyle birlikte Türkiye’de başbakanlık makamı kaldırılmış ve başvekalet kurumu da sona ermiştir.

Başvekalet’in Görev ve Yetkileri Nelerdir?

Başvekalet, başbakanlık olarak da bilinir ve hükümetin günlük işleyişinin yönetilmesinden sorumludur. Başvekil, Bakanlar Kurulu’na başkanlık eder, hükümetin politika ve kararlarını denetler. Ayrıca, yasaların uygulanmasını denetler ve gerektiğinde yeni kanun tekliflerini sunar. Başvekalet, Türkiye’deki yönetim anlayışını şekillendiren en önemli unsurlardan biriydi. Cumhuriyet dönemi boyunca, başvekalet makamı genellikle ülkenin iç ve dış politikalarında belirleyici olmuştur.

Başvekalet aynı zamanda devletin iç işleyişine dair kritik kararlar alır ve hükümetin çalışma düzenini belirlerdi. Başvekil, bakanları atama yetkisine sahip olup, hükümetin birliğini sağlamak için gerekli adımları atardı. Diğer yandan, başvekalet kurumu, bakanlıklar arasında koordinasyonu sağlayarak, Türkiye’nin politik ve ekonomik gelişimine katkıda bulunuyordu.

Başvekalet Hangi Alanlarda Etkiliydi?

Başvekalet’in etkisi sadece iç politika ile sınırlı değildi; dış politikada da önemli bir role sahipti. Başvekil, Cumhurbaşkanı ile birlikte ülkenin dış ilişkilerini yönlendiren en üst yetkililerden biriydi. Ayrıca, içki içme, basın özgürlüğü gibi toplumsal hayatın düzenlenmesine dair birçok yasa ve düzenlemenin uygulanması da başvekaletin sorumluluğundadır.

Başvekalet makamı, ayrıca Türkiye’deki devlet idaresinin şekillendirilmesinde kritik bir öneme sahipti. Yıllar içinde başvekil, her zaman hükümetin işlevselliğini sağlamaktan sorumlu olan en önemli kişi olmuştur. Başvekalet’in kalkmasından sonra Türkiye’nin yönetim şekli, daha merkeziyetçi bir hale gelmiştir.

Başvekalet ile Cumhurbaşkanlığı Arasındaki İlişki Nasıldı?

Başvekalet ile Cumhurbaşkanlığı arasındaki ilişki tarihsel olarak önemli bir yer tutmaktadır. Osmanlı'da padişahın en yakın danışmanı olan sadrazam ile Cumhurbaşkanı arasındaki benzerlikler, Türkiye Cumhuriyeti'nde de devam etmiştir. Ancak, başvekalet kurumu 2018 yılında Türkiye'deki anayasa değişikliği ile ortadan kaldırıldı. Bu değişiklik ile birlikte Cumhurbaşkanına yürütme yetkisi tamamen devredildi ve başvekalet makamı son buldu. Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’ne geçilmesiyle birlikte başbakanlık, başvekalet ve hükümetin diğer unsurları yeniden düzenlenmiş oldu. Bu değişiklikle, başvekalet ile Cumhurbaşkanlığı arasındaki denetim ve ilişki biçimi de tamamen değişti.

Başvekalet’in Yürüttüğü Politikalar Nelerdi?

Başvekalet, Osmanlı ve erken Cumhuriyet dönemlerinde geniş bir yelpazede politika ve kararlar almıştır. Ekonomiden sağlığa, eğitimden güvenliğe kadar bir çok alanda etkin olmuştur. Özellikle ekonominin düzenlenmesi, sanayi ve tarımda yapılan reformlar başvekalet makamının en çok ilgilendiği alanlardandı. Cumhuriyet’in ilk yıllarında, başvekalet, ülkenin yeniden inşası için pek çok adım atmıştır. Ayrıca, eğitim reformları, sanayi hamleleri ve sağlık politikaları gibi kritik alanlarda başvekaletin yönlendirmeleri etkili olmuştur.

Bununla birlikte, başvekalet, bir zamanlar dış politika da dahil olmak üzere geniş bir etki alanına sahipti. Ancak zamanla bu etkinin büyük bir kısmı, Cumhurbaşkanlığı ve diğer kurumlar tarafından devralınmıştır.

Başvekalet ve Bürokratik Yapı

Başvekalet kurumu, bürokratik yapıyı da etkileyen önemli bir unsurdur. Başvekil, hükümetin işleyişini yönetmek için bakanlıklar ve devlet daireleriyle sürekli iletişim halinde olmuştur. Başvekalet, kamu sektörü ile ilgili pek çok düzenleme yaparak devletin verimli bir şekilde işleyişine katkı sağlamıştır. Başvekalet, aynı zamanda hükümetin ideolojik çerçevesini belirleyen bir konumdaydı. Başvekil, pek çok bakan ile birlikte, kamu yönetiminde değişim ve reformlar yapmak için çeşitli stratejiler geliştirmiştir.

Başvekalet'in Kaldırılması ve Sonrasındaki Durum

2018 yılında yapılan anayasa değişikliği ile birlikte başvekalet makamı tamamen ortadan kaldırılmıştır. Bu değişiklik, Türkiye'deki yürütme yetkisini cumhurbaşkanına devretmiş ve hükümetin işleyişine dair önemli değişikliklere yol açmıştır. Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi ile birlikte, başvekalet ve başbakanlık kurumu tarih olmuş ve Türkiye, daha merkeziyetçi bir yönetim modeline geçiş yapmıştır.

Sonuç olarak, başvekalet makamı, Osmanlı'dan Cumhuriyet'e kadar olan dönemde Türkiye’nin siyasi hayatında önemli bir rol oynamış, ancak son değişikliklerle birlikte yerini yeni bir yönetime bırakmıştır.