BHUBANLAR SAVAŞI: Merkezden bir grup araştırmacı Odisha Üniversitesi (CUO), Koraput ve MS Swaminathan Araştırma Vakfı (MSSRF) Jeypore’daki bölgesel merkez, bazı besleyici ve yüksek verimli parmak darı çeşitleri belirledi (ragi) Koraput ilçesinin aşiret bölgelerinde yetişir.
Bu çalışma, hakemli uluslararası bir dergi olan Cereal Research Communications’da 21 Aralık’ta yayınlandı. İki kurumdan altı araştırmacıdan oluşan ekip, Bhalu, Ladu, Telugu ve Bada gibi bir dizi yüksek verimli parmak darı çeşidini belirledi. MSSRF bilim adamı Kartik Charan Lenka, bunların geliştirilmiş hibrit çeşitlerden daha iyi olduğunu söyledi.
Lenka, bu değerli çeşitlerin kabile halkına gıda ve beslenme güvenliği sağlayacağını söyledi. “Bundan son derece üretken karakterler ragi çeşitleri Yeni çeşitlerin geliştirilmesi için kullanılabilir” diye konuştu.
CUO Biyoçeşitlilik ve Doğal Kaynakların Korunması Bölümü’nde yardımcı doçent olan Debabrata Panda, Telugu, Bada ve Dushera dahil olmak üzere üç türün daha iyi besin bileşimleri (daha yüksek protein, karbonhidratlar, lif, kül, enerji içeriği) gösterdiğini ve istisnai olarak daha iyi olduğunu söyledi. flavonoidler ve antioksidanlar açısından zengindir. Bu üstün darı, yerin yerli kabileleri için güvenilir gıda ve beslenme güvenliği ürünleri olabilir, diye ekledi.
İklim direncini, beslenme özelliklerini ve DNA profilini araştırmak için Koraput kabile bölgelerinden 33’ten fazla yerli parmak darı genotipi (ragi çeşitleri) toplandı. Panda, deneyi MSSRF bilim adamlarının yardımıyla gerçekleştirdi ve sonuçları, CUO ve MSSRF laboratuvarında yürütülen deneylerin sentezine dayanarak bildirdi.
“Genetik analize dayanarak, bu çeşitler, üstün darı geliştirmek için bir ıslah programı için potansiyel genetik kaynaklar olarak kabul edilebilir. Bu çeşitlerin daha iyi beslenme ve iklime dayanıklılık özellikleri yeni çeşitlerin geliştirilmesi için kullanılabilir.”
Panda, bu üstün geleneksel parmak darı çeşitlerinin, eyalet hükümetinin Millet Misyonu yerine toplu ekim ve tüketim için yaygınlaştırılması gerektiğini söyledi.
Araştırmacılar, modern tarım uygulamaları nedeniyle değerli genetik varlıkların sürekli olarak aşındığını söyledi. “Değerli gen kaynaklarının korunması için önlemler alınmazsa, çiftçilerin yetiştirdiği bu geleneksel çeşitlerin yakında kaybolması muhtemeldir. Darının bu değerli genetik kaynaklarını doğal ortamlarında muhafaza etmek için gerekli adımları atmamızın zamanı geldi.” dedi Panda.
Lenka, yerel ekonomiyi canlandırmak ve daha büyük tüketicilere ulaşmak için bir pazar yaratmak amacıyla bu yerel darının ticari üretimini teşvik edecek bir stratejiye ihtiyaç olduğunu söyledi.