Nagpur: Amravati’den kümes hayvanı çiftçisi Ravindra Metkar, 7 Mart’ta Mussoorie’deki Lal Bahadur Shastri Ulusal Yönetim Akademisi’nde 2022 grubundan 189 IAS kursiyerine tarımsal kriz ve başarı öyküleri hakkında her şeyi anlatacak.
Metkar, yaklaşık kırk yıl önce, Amravati’deki Anjangaon’daki mütevazi evinin terasında sadece 100 yumurtlayan tavukla çiftliğine başlamıştı. Şu anda günde 1.20 lakh yumurta üreten yaklaşık iki lakh yumurtlayan kuşun bulunduğu 50 dönümlük bir çiftliğe sahip.
Metkar ayrıca çiftlikte 42 hektarlık arazide narenciye, chikoo, hindistancevizi, mısır, buğday gibi çeşitli meyveler ve mevsimlik ürünler yetiştiriyor.
Akademide tarım modülü altında ‘Kisan Samvad: Learning from Forward-Thinking Farmers’ sırasında konuşma yapması planlandı.
Metkar, 2022, 2021 ve 2020’deki en iyi uygulamalarından dolayı ICAR’dan en iyi ödülleri aldı. Aynı zamanda Panjabrao Deshmukh Krishi Vidyapeeth Akola’nın marka elçisidir. Metkar, Maharashtra’dan son 20 yılda akademiye davet edilen ilk çiftçi olduğunu söyledi.
“100 lakh kuştan 2 lakh kuşa ve 50 dönüme nasıl ilerlediğimi paylaşırdım. Çiftçilerin hükümet yetkililerinden neler beklediklerini ve bize nasıl destek olabileceklerini de onlara anlatacağım” dedi.
Ödüllü çiftçi, kümes hayvancılığı tutkusunu sürdürmeye başladığında sadece 16 yaşındaydı. “Bu yolculukta birçok iniş ve çıkışa rağmen asla geri adım atmadım. Zamanında yapılan yatırımlar ve doğru hamlelerle 2005 yılında çiftliğimi kurdum. Ben de 2006’da kuş gribinden kayıplar verdim ama önceki birikimlerle krizi atlatabildim. Şimdi çiftliğimize bakmak için 50 kişiye istihdam sağlıyoruz” dedi.
Metkar artık kümes hayvanı çiftliğini mekanize ederek yüzlerce yumurtanın toplanmasını, atıkların bertaraf edilmesini ve tarlalarında gübre olarak kullanılmasını tam otomatik hale getirdi. “Toprağı doğal yoldan gübreleyerek iyi bir hasat alıyoruz. Gübre ve ilaç harcamalarımızı azaltır. Bugün kümes hayvanı yumurtalarından günlük gelirimiz sadece Rs4lakh. Mahsuller yılda dönüm başına Rs1lakh verir. 50 hektarın 8 hektarı kümesler için kullanılıyor” dedi.
En küçük oğlu Shivraj, Baramati’den Tarım Yönetimi alanında lisans eğitimini tamamladıktan sonra çiftliğinde Metkar’a katıldı.
“2003’ten sonra, Maharashtra’dan ICAR ulusal ödülünü alan ilk çiftçiyim. Raigad’dan çeltik çiftçisi Chandrashekhar Bhat Sawale, eyaletten ICAR ödülünü alan diğer çiftçiydi’ dedi.
2022’de Metkar, tarım ve ilgili bilimlerde ilham verici işler yaptığı için ICAR’dan Jagjeevan Ram Abhinav Kisan Puraskar’a 1 lakh Rs nakit ödül verildi. Daha sonra, Hindistan Tarımsal Araştırma Enstitüsü (IARI), 2021’de Metkar’a profesörlük için bir dost ödülü verdi. Bunu 2020’de IARI’den Yenilikçi Çiftçi Ödülü izledi.
Metkar, sadece subay adaylarına değil, emekli hükümet yetkililerine, girişimcilere ve çiftçi dostlarına tarımsal uygulamalar konusunda danışmanlık yapıyor. YouTube videoları milyonlarca kez görüntülendi.