2023 Dünya Down Sendromu Günü: teması, tarihi, anlamı ve sağlık hizmetleri

ManK

New member


Her yıl 21 Mart olarak kutlanır Dünya Down Sendromu Günü (WDSD). Birleşmiş Milletler Genel Kurulu, 2012’de 21 Mart’ı Dünya Down Sendromu Günü ilan etti. Gün, Down sendromu hakkında farkındalık yaratmak ve Down sendromlu kişilerin haklarını, katılımını ve esenliğini savunmak için kutlanıyor. Tarih seçildi çünkü Down sendromu 21. kromozomun üçüncü bir kopyasının varlığından kaynaklanıyor ve 21/3 (21 Mart) bu genetik bozukluğu temsil ediyor.
Down sendromu nedir?
Down sendromu, tüm ırklardan, geçmişlerden ve etnik kökenlerden insanları etkileyen genetik bir hastalıktır. Fiziksel ve zihinsel engellere yol açan 21. kromozomun fazladan bir kopyası olduğunda olur. Down sendromlu kişiler genellikle farklı yüz özelliklerine sahiptir ve kalp kusurları, işitme ve görme sorunları ve tiroid bozuklukları gibi çeşitli sağlık komplikasyonlarına sahiptir.
Tarih
Dünya Down Sendromu Günü ilk olarak 21 Mart 2006’da kutlandı ve 2011’de Birleşmiş Milletler Genel Kurulu tarafından resmen tanındı. durum.
Anlam
Dünya Down Sendromu Günü, durumları ne olursa olsun insanların çeşitliliğini kutlamak için bir fırsattır. Down sendromlu bireyleri günlük yaşamlarında bilinçlendirmek için bir fırsattır. Down sendromlu kişilerin eğitim, çalışma, sağlık ve sosyal bütünleşme hakları olduğunu ve topluma değerli katkılarda bulunabileceklerini hatırlatır.
Down sendromu için sağlık
Down sendromlu kişiler, bakıma farklı bir yaklaşım talep eder. Tıbbi bakım, genetik durumun bir sonucu olarak gelişebilecek çeşitli zihinsel ve fiziksel durumların yönetilmesini içerir. Düzenli kontroller ve izleme, bu koşulları kontrol etmek ve daha fazla komplikasyonu önlemek için çok önemlidir.
Down sendromlu kişiler mesleki terapi, konuşma terapisi ve danışmanlıktan da yararlanabilir. İhtiyaçlarını ve gereksinimlerini karşılamak için Down sendromlu kişilerle yakın çalışmak önemlidir.
Tema 2023
için tema Dünya Down Sendromu Günü 2023 dır-dir “Bizimle Değil Bize Göre”.