YENİ DELHİ: Çarşamba günü merkez, Birliğin tüm eyaletlerine ve bölgelerine kabul için asgari yaş altı yılda Sınıf I’e. Örneğin, Delhi, Rajasthan, Odisha, Andhra Pradesh, Telangana ve Tamil Nadu gibi eyaletlerde I. Sınıfa kabul için minimum yaş beştir. Uttar Pradesh, Maharashtra ve Batı Bengal’de asgari yaş zaten altıdır.
En önemli parçalarından biri Milli Eğitim Politikası 2020 10+2 sisteminin 5+3+3+4 sistemi ile yeniden yapılandırılarak erken çocukluk eğitiminin örgün eğitimle bütünleştirilmesidir.
Birlik eğitim bakanlığı, eyaletlerden ve UT’lerden okula kabul yaşlarını 2020 Ulusal Eğitim Politikasınınkiyle uyumlu hale getirmelerini ve altı yaş ve üstü için I. sınıf kabullerini sağlamalarını istedi.
5+3+3+4’e göre, ilk aşama (temel) üç ile sekiz yaş arasındaki öğrenciler içindir (anaokulu/anganwadi ila II. sınıflar). İkinci aşama (hazırlık), sekiz ila 11 yaş arası, III ila V. ) 14 ila 18 yaş arası IX ila XII sınıfları içindir.
Şu anda Karnataka ve Goa gibi eyaletler için beş yıl on aydır. Bununla birlikte, ilgili eyalet hükümetleri, 2025 akademik yılından itibaren Sınıf I’e kabul için minimum yaş olarak altı yılı zorunlu tutmuştur.
Üst düzey bir MEB yetkilisine göre, politikada öngörülen 5+3+3+4, anaokulundan 2. sınıfa kadar çocukların sorunsuz öğrenmesini ve gelişimini teşvik ediyor. Anganwadis’te veya devlet, devlet destekli, özel ve STK tarafından işletilen okul öncesi merkezlerinde okuyan tüm çocuklar.
Geçen yılın Ekim ayında hükümet, dört NCF’den ilki olan 3-8 yaş arası çocukların eğitimi için Ulusal Müfredat Çerçevesini başlattı. Ve Pazartesi günü, sendika eğitim bakanı Dharmendra Pradhan ‘Jaadui Pitara’yı başlattı – oyun kitapları, aktivite kitapları, çalışma sayfaları, oyuncaklar, öğretmen ve eğitmen el kitapları, bilgi kartları, hikaye kartları, posterler, yapbozlar, kuklalar ve çocuk kitapları içeren ilk yıllar için öğrenme materyalleri. dergiler.
Pradhan lansmanda, “Küçük çocukları hayat boyu öğrenme yolculuğuna hazırlayan ve Yeni Ulusal Eğitim Politikası (NEP) 2020’nin en temel tavsiyelerinden birini karşılayan, yenilikçi, çocuk merkezli bir öğrenme pedagojisidir” dedi.
Nisan 2022’de Yüksek Mahkeme’de, bir grup ebeveynin Kendriya Vidyalayas’ta birinci sınıfa kabul için asgari altı yaş sınırını talep eden temyiz duruşması sırasında mahkeme yargıcı Sanjay Kishan Kaul ve MM Sundresh şunları kaydetti: okula göndermek için acele edin. Ebeveynler, çocukları iki yaşına gelir gelmez başlamak isterler. Bu onların psikolojik sağlıkları için elverişli olmayabilir.”
MEB yetkilileri, kuruluş aşamasındaki en önemli faktörün yaşa ve gelişime uygun müfredat ve pedagoji konusunda özel olarak eğitilmiş nitelikli öğretmenlerin mevcudiyeti olduğunu söyledi. Bakanlık, eyaletlere kendi yetki alanlarında iki yıllık bir Erken Çocukluk Eğitimi Diploması (DPSE) programı tasarlama ve uygulama sürecini başlatmalarını tavsiye etti.
Yetkili, “Kursun Devlet Eğitim Araştırma ve Öğretim Kurulu (SCERT) tarafından tasarlanması ve SCERT’lerin gözetimi ve mülkiyeti altında Bölge Eğitim ve Öğretim Enstitüsü (DIET’ler) tarafından yürütülmesi veya uygulanması bekleniyor” dedi.